Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН пред

...
Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към БАН пред
Коментари Харесай

Акад. Гълъбов посочи кой и кога ще ликвидира COVID-19

Академик Ангел Гълъбов от Института по микробиология към Българска академия на науките пред "Марица " за признаците, които разграничават грипа от COVID-19 и най-сигурният палач на новата зараза

- Акад. Гълъбов, в Пловдив се оказа, че има най-вече инфектирани с Коронавирус 19 медици. От 126 проби девет са дали позитивен резултат, като те са се заразили от контакти с заболели пациенти. Как ще коментирате?
- В Пловдив има най-вече инфектирани медици евентуално, тъй като не са взети нужните ограничения за тяхната отбрана. Има условия, които най-вероятно не са задоволително спазени. Не мога да кажа.

Тук не става дума единствено за маски и ръкавици. Искат се шлемове и съответните защитни дрехи. Коронавирусът има рецептори надълбоко в дихателното дърво, в това число в алвеолите на белите дробове и за разлика от грипа, влиза в кръвта. Проблемът е сериозен и по тази причина медиците би трябвало да работят единствено с цялостно защитно облекло, с цел да се предпазят от Коронавирус 19.

- Каква е разликата в признаците? Как да разберем дали сме заболели от грип или от ковид?
- Разликата е доста огромна. Характерната симптоматика на COVID-19 минава през три особености: ранни проблеми в дишането, задъхване, защото нападна надълбоко дихателните пътища и алвеолите. След това идва сухата кашлица, която става все по-силна и стъпалообразно повишаване на температурата. Това е коронавирусът.

Докато при грипа има ненадейно начало - положение на разтрисане, висока температура, болки в мускулите, главоболие и чак на втория - третия ден се появява кашлица.

Името грип идва от френската дума "gripper " - вкопчвам. Това е доста особено. Обикновеният грип има къс инкубационен интервал – 24-48 часа. По това време няма признаци, само че вирусът се развъжда в дихателния тракт - трахея, бронхи, бронхиоли.

Взаимодействието с имунната система на белите дробове приключва с изливането на огромно количество прекисни радикали. Това са субстанции, които като се излеят в кръвния ток, предизвикват провали на мембраните на дребните съдове артериоли и капиляри, заради което грипът става заболяване на целия организъм. Увреждат се сърцето, междинното ухо, мозъкът, даже може да се появят язви в стомаха.

Това е грипът. Само че той не навлиза в кръвта, а нападна единствено горните етажи на дихателния тракт. Така, че е нужно да се прави изрично разграничение сред признаците на грип и COVID-19.

- Какво е COVID-19, в случай че не е грип. Кое го прави невероятен?
- Става дума за инфекциозно заболяване, което се провокира от вирус SARS-CoV-2. Така че COVID-19 не е грип, казусът е, че този вирус има свойството да влезе доста надълбоко в бронхите и най-после доближава до алвеолите.

Когато те са наранени, клиничната картина е доста тежка. Затова лекуването се търси в посока на обдишването с О2 и използването на антивъзпалителни средства – те се практикуват интензивно.

Ето за какво огромният проблем опира до устройствата за механична вентилация. Това са устройствата, осигуряващи О2, тъй като спасението е в интубацията (вкарване на тръба в трахеята за използване на изкуствено дишане). А точно това е дефицитът сега на пазара.

С тях би трябвало да се комплектова цялата здравна мрежа – лечебните заведения в страната, всяко поделение би трябвало да е екипирано с подобен уред.

- Оптимист ли сте, че скоро ще е откри лекуване за ковид?
- Мисля, че това е огромен проблем. Докато при грипа има много ефикасни медикаменти, при ковид не е по този начин. За момента добър резултат дават препаратите „ Фавипиравир “ и "Ремдезивир ". Първият е създаден в Япония, а вторият в Съединени американски щати при изпитване на огромно количество субстанции върху коронавирусите и са били тестирани като средства против ебола.

Китайците имат опит с приложението на веществото „ Хлорокин “, което в България го имаше до неотдавна под името „ Резохин “. А във Франция се назовава „ Плакенил “. Това вещество има противовирусен резултат, само че не мога да кажа, че е ослепителен.

- Необичаен ли е фактът, че Коронавирус 19 се задържа дълго върху железни и стъклени повърхности?
- В този аспект вирусът е доста резистентен. Бих добавил и върху хартия, което е извънредно неподходящо състояние. Профилактиката е ясна – постоянно миене на ръцете, да се употребяват алкохол-съдържащи разтвори, да се почистват плоскостите и предметите, до които човек се допира.

Да не се върви доста на публични места - това се отнася изключително за по-възрастните. Интересно е, че дребните деца са доста рискови – те могат да заразят другите, само че рядко боледуват. Странен е още един факт: вирусът поразява повече мъжете - те са две трети от инфектираните.

- Как да се предпазим, до каква степен ефикасни са маските?
- Маската е добра отбрана на болните, с цел да не предадат вируса на здрави хора. Чуват се отзиви, че вирусът прониква и през маските. Да, по този начин е, само че в мощно понижена доза. Как да се предпазят хората – на първо място предлагам добра персонална хигиена.

Ползвайте ръкавици, само че още по-важно е положителното измиване на ръцете със сапун. Вирусът е доста сензитивен на алкохол. Така че по какъв начин се пазим - зависи от всеки един от нас.

- Топлото време ще спре ли вируса – знаем, че вирусолозите сте разграничени на два лагера по този въпрос? Ще затихне ли епидемията при започване на м. юни?
- Това зависи не толкоз от високите температури, колкото от директните слънчеви лъчи. Ултравиолетовите и кварцовите лампи – те убиват вируса. Така че ни се желае да има слънчево греене и болестта да изчезне до лятото – това е нашата вяра.

Надявам се COVID-19 да отмине последователно, както се случи с предшественика му от 2002-2003 година - ковид на ТОРС (тежкия изострен респираторен синдром). ТОРС беше премахнат посредством карантина. Тогава смъртността беше 10%, в това число на медицинския личен състав. Но нямаше такава повсеместност като при ковид в този момент.

Нямаше го това предаване и заразяване на хора в геометрична градация.

Ангел Гълъбов е знаменит вирусолог, водещ експерт у нас по антивирусни субстанции.
Роден е в Средец на 15 февруари 1939 година През 1962 година приключва Висшият медицински институт в София. След това специализира във Франция и Съюз на съветските социалистически републики. От 1967 до 1988 година е учител и началник на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и рационализиране на лекарите и Института по заразни и паразитни заболявания.

От 1988 година е завеждащ секция по вирусология, а от 1995 до 2011 година и шеф на Института по микробиология при Българска академия на науките. Като шеф проф. Гълъбов асоциира своя Институт с Международната верига на Институт "Пастьор " във Франция, където се основават огромна част от публикуваните в света ваксини.

През 2004 година е определен за член-кореспондент, а през 2008 година за учен на Българска академия на науките.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР