Академичният съвет на Софийския университет Свети Климент Охридски“ се разграничи

...
Академичният съвет на Софийския университет Свети Климент Охридски“ се разграничи
Коментари Харесай

Обслужват интересите на пропагандата. СУ се разграничи от тезите на историка Дарина Григорова

Академичният съвет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ се разграничи от историка проф. Дарина Григорова поради нейно изявление и тезите в него, които обслужват ползите на съветската пропагандата. на университета е оповестена на уеб страницата му и обществените мрежи в петък.

Съобщението идва откакто проруската партия “Възраждане ” дружно с Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се в символ на митинг против. Интервюто на проф. Григорова е обещано във видео формат за уеб страницата Поглед.инфо и е публикувано, като текст и от “Гласове ”. Според тезата на Григорова разглобяващите паметника бързат и са нервни, тъй като контранастъплението на Украйна не върви. “След денацификацията на Украйна, която е въпрос на време, ще последва денацификация и на България. И по тази причина бързат ”, споделя Григорова в изявлението.

В позицията на СУ се споделя, че са получени „ многочислени протестни писма против лансираните тези и хрумвания в изявление на Дарина Григорова “. Затова и Академичният съвет декларира, че се разграничава изрично от изразената от нея позиция.

„ Материали с сходно наличие нагнетяват в допълнение съществуващото в страната публично напрежение и обслужват ползите на пропагандата, обвързвана с войната в Украйна. Изразената в изявлението позиция от Дарина Григорова е нейно персонално мнение, което няма никаква връзка с духа на Софийския университет като средище на хуманността, разсъдъка и академизма “, се споделя още в позицията.

Според Академичния съвет е „ неприемливо сходно държание от страна на академични учител, още повече, че в изявлението се пропагандират намерено и политически хрумвания, които директно въздействат върху настоящия публичен живот в България и уронват престижа и престижа на най-старото висше учебно заведение в страната “.

В позицията не се загатва нищо за наказване или уволняване на Григорова.

СУ не показва кои тъкмо мнения на професорката осъжда, която е чест коментатор в уеб страницата. Фактчекъри и отчети на организации, следящи разпространяването на подправени вести и съветска дезинформация, от дълго време сигнализират за активността на уеб страницата Поглед.инфо. Независимите проверяващи от означават, че гледната точка на Кремъл е единствената, показана в уеб страницата.

Според на factcheck.bg огромна част от " новините " на Поглед.инфо са с първоизточник – съветската онлайн платформа Фонд за стратегическа просвета.

Фондът, който поддържа и уебсайт на британски език, е разгласен от Държавния департамент на Съединени американски щати за един от главните източници на съветска дезинформация и агитация. Според отчет на Държавния департамент Фондът за стратегическа просвета работи под управлението на съветското разузнаване и е в тясна връзка с съветското външно министерство.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР