Акад. Николай Денков получи папката за втория мандат от президента

...
Акад. Николай Денков получи папката за втория мандат от президента
Коментари Харесай

Президентът Радев даде втория мандат на акад. Денков, но го посъветва да не съставя правителство



Акад. Николай Денков получи досието за втория мандат от президента Румен Радев. Той ще би трябвало да я върне след 7 дни – цялостна или празна. Но беше „ посъветван “ непосредствено и без доста церемонии: да я върне празна.

„ Уважаеми, акад. Денков, желая да изразя своето персонално почитание към Вас, познавайки ви в качеството на длъжностен министър и своето цялостно схващане за деликатността на обстановката. Аз съм директно зает с националната сигурност и предназначен да защищавам българската страна. Тук желая да заявя, че тъкмо поради това е нецелесъобразно от моя страна да ви връча мандат в случай изтеклите записи и да поверя съдбините на България в ръцете на водачите на вашата партия. Аз съм предназначен да защищавам Конституцията и аз съм задължен да връча този изследователски мандат. Неговото оползотворяване е ваше конституционно право “, сподели Радев, до момента в който с отегчение връчваше досието.

И добави недвусмислено:

Но в името на запазване на Вашето достолепие и политическа вероятност и запазване на имиджа пред нашите сътрудници, призовавам ви да премислите напълно целесъобразността от оползотворяването на този мандат, той към този момент е дискредитиран.

На което Николай Денков отговори:

Мисля, че всички сме единомислещи, че България има потребност от устойчиво държавно управление, което да взема решение проблемите на хората и да придвижи напред европейския път на. Страната ни има потребност от постоянен парламент. Най-спешно е приемането на бюджета. Чакат ни промени в законите за битка с корупцията, промени в Наказателния кодекс, в това число тези, свързани с войната по пътищата, а може би и промени в Конституцията, които да оздравят правосъдната система, тъй че да върнат на хората възприятието, че страната може да възвърне справедливостта у хората. Затова през идващите дни ще водим договаряния с другите парламентарни групи, с цел да успеем да съставим постоянно държавно управление ”, сподели от своя страна Николай Денков.

„ Надявам се това наше откровено изпитание да бъде подкрепено и идната седмица да имаме постоянно държавно управление. Задачата е сложна, само че не и невъзможна ”, добави той.

Тирадата на президента Радев при връчването на мандата бе обвързвана най-много с изтеклия запис. В нея той употребява изречения като: „ торпилиране на българския суверенитет “, „ наклеветяване “ и планувана „ чистка в службите “ (които са напълно под контрола на Радев и служебните му кабинети и бяха назначени под негова диктовка, до момента в който Гълъб Донев управляваше страна без парламент, б.р.) „ чистка в държавната администрация “, „ вмешателство в изборите посредством преодоляване на Министерство на вътрешните работи “ и „ дискредитиране на водачите на европейски институции и името на България “.

Папката към този момент е в ръцете на Денков. Тепърва предстоят възможни договаряния сред двете водещи политически обединения за съставянето на така дълго чакания постоянен кабинет. Ако бъде основан, един от най-недоволните в България явно ще бъде българският президент.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР