Аида ОванесПромени в Закона за насърчаване на заетостта ще дадат

...
Аида ОванесПромени в Закона за насърчаване на заетостта ще дадат
Коментари Харесай

Създават повече възможности за работа на неработещи

Аида Ованес

Промени в Закона за поощряване на заетостта ще дадат повече благоприятни условия за включване в пазара на труда на неактивни от 16 до 65 година Това плануват промени в Закона за поощряване на заетостта, признат на второ четене в Народното събрание. Любопитното е, че законопроектът бе импортиран изненадващо от ГЕРБ-СДС, откакто тази година от Еврокомисията и Организацията за икономическо съдействие и развиване бяхя изнесени данни, че към 1 млн. български жители в трудоспособна възраст нито работят, нито учат. В годините на ръководство на ГЕРБ сходни данни са изнасяни неведнъж, само че ръководещите не дадоха сигнали за подготвеност да трансформират обстановката.
Една от измененията планува да се разширят опциите за валидиране на професионални познания и умения на безработни. Тези процедури за определяне и оценяване на уменията на безработните, ще бъдат финансирани от бюджета.
Промените плануват към Агенцията по заетостта да бъде основан електронен указател, в който да се обменят данни с други институции - Национална агенция за приходите, МОН, ГРАО, Агенцията за хората с увреждания, АСП и други Данните в регистъра няма да са обществени.
Припомняме, че през март бяха изнесени данни от работата на Агенцията по заетостта, изпълняваща план взаимно с Европейски Съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и раз, съгласно който над 900 хиляди души у нас не работят и не учат. Окол 300 хиляди не работят, с цел да се грижат за заболели, към 200 хиляди са увреждания, към 160 хиляди безработни са на 18-25 г.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР