Аида ОванесНад 1800 сигнала за липсващи или дефицитни лекарства в

...
Аида ОванесНад 1800 сигнала за липсващи или дефицитни лекарства в
Коментари Харесай

1800 сигнала за недостиг или липса на лекарства

Аида Ованес
Над 1800 сигнала за изчезнали или дефицитни медикаменти в аптеките са получени в взаимната платформа на федерация " Български пациентски конгрес " и Българската асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти. Това заяви за ДУМА изпълнителният шеф на асоциацията Боряна Маринкова. Над 20% от тях са свързани с медикаменти, чийто импорт е краткотрайно прекратен, сочи анализът. Най-често повода е в проблеми, свързани с нарушение на индустриалния цикъл, разясни Маринкова. Над 21% от сигналите се отнасят за медикаменти, които липсват поради дерегистрация - те към този момент не е регистрирани у нас и липсват. Това е причина за така наречен аптечен туризъм - доста заболели и околните им са принудени да купуват животоподдържащи медикаменти от Турция, Гърция и други прилежащи страни.
Над 26,6% от жалбите се дължат на трайно прекратен импорт, след което вероятно медикаментите ще бъдат дерегистрирани, предвижда Маринкова. Близо половината от сигналите са свързани с медикаменти, които са налични, само че не могат да бъдат открити в първата аптека, в която пациентът ги е потърсил.
Всяка година към 300 медикаменти се изтеглят от България поради ценови напън. Припомняме, че Законът за лекарствените артикули в хуманната медицина планува регулация на пределните цени на медикаментите от Позитивния лекарствен лист и отпусканите по лекарско наставление, съгласно която не може у нас да се записва цена, в случай че тя не е най-ниската в Европейски Съюз. Държавата в допълнение вкара регулация, като следи наличните количества на медикаментите в страната и при намаляването им до избран % блокира износа. Според БАРПТЛ проблемите при 70% от сигналите за дефицит биха се решили посредством импорт.
След първото съвещание на Специализирания съвет за надзор над лекарствоснабдяването бе оповестено, че той ще заседава всеки месец, а до седмица ще има оферти за решение на казуса с дефицита на медикаменти. Според зам.-министър доктор Александър Златанов се възнамеряват всеобщи инспекции по цялата верига - търговци на едро, на дребно и прочие Към момента е открито, че към 10 медикаменти липсват от аптечната мрежа, като това е в следствие от дефицит по цялата верига - от съставките до доставките към България.
Българският закон изисква всяка опаковка да бъде сканирана, верифицирана и отписана от системата сега на отпущането на пациента. Около 40% от опаковките на медикаментите, отпускани по лекарско наставление, се верифицират и отпускат. Тоест 60% се отпускат на пациент, без да се отпишат и по този начин на процедура системата " не знае ", че медикаментите са отпуснати на пациент.
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР