Аида ОванесМаксималният осигурителен доход от 1 януари 2023 г. да

...
Аида ОванесМаксималният осигурителен доход от 1 януари 2023 г. да
Коментари Харесай

Максималният осигурителен доход да стане 4200 лева, предлага БСП

Аида Ованес
Максималният застрахователен приход от 1 януари 2023 година да стане 4200 лева, предлага Българска социалистическа партия сред първо и второ четене на така наречен удължителен Закон за държавния бюджет. Това нарастване е изцяло разумно, защото, в случай че минималната заплата стане 850 лева, ще се усили и минималният приход, върху който ще се обезпечават хората с най-ниско заплащане в страната. От синдикатите упорстваха за 4250 лева оптимален застрахователен приход, напомни за ДУМА ръководителят на обществената комисия в Народно събрание Георги Гьоков.
До 31 декември 2022 година Министерският съвет да дефинира минимална за страната заплата, която да не е по-малка от 50% от междинната брутна заплата за предходните 12 месеца.
Предлага се минималната заплата за държавни чиновници да стане най-малко 850 лева Толкова да стане и майчинството до 2 година, както и компенсацията, което ще се заплаща на татко за развъждане на дете до 8 година
Друго предложение на левицата е приходите от труд на младите до 26 година да не се таксуват. Предлага се да са необлагаеми и приходите на работещите на трудов контракт, в случай че са под линията за беднотия за следващата година - 504 лева
Между първо и второ четене на проектозакона Българска социалистическа партия предлага и признатото в обществената комисия предложение - еднократна помощ при започване на образователната година да получават и учениците от II, III и IV клас. Сега помощ от 300 лева получават единствено първокласниците и осмокласниците, в случай че са имали до 5 неизвинени отсъствия месечно. Социалистите оферират и безвъзмездни учебници, образователни комплекти и познавателни книжки за всички възпитаници от I до ХII клас.
Индивидуалният коефициент на пенсионерите, излезли в пенсия до 24 декември 2021 година, да стане 1,35 и с него те да бъдат преизчислени, оферират от Българска социалистическа партия. В момента хората, пенсионирали се в разнообразни години, имат разнообразни самостоятелни коефициенти. Пенсиите за трудова активност, отпуснати до 31 декември 2020 година, да се преизчислят от 1 юли следващата година, като самостоятелният коефициент се умножи по средномесечния застрахователен приход за 2021 година, желаят от Българска социалистическа партия. 
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР