AI по-скоро е мощен инструмент за подпомагане на хората, отколкото

...
AI по-скоро е мощен инструмент за подпомагане на хората, отколкото
Коментари Харесай

Изкуственият разум няма да замени софтуеристите скоро


AI по-скоро е мощен инструмент за подкрепяне на хората, в сравнение с генератор на нов код
(снимка: CC0 Public Domain)

Това лято компанията за изкуствен интелект OpenAI пусна Codex – нова система, която автоматизирано написа софтуерен код, употребявайки единствено елементарни подкани, написани на елементарен език. Codex се основава на GPT-3, революционна платформа за „ надълбоко образование ”, която OpenAI образова на съвсем всички обществено налични писмени текстове в интернет до 2019 година Дали Codex може да размени програмистите в работата по основаването на програмен продукт? Експертите, които към този момент са видели по какъв начин работи системата, са безапелационни: не. Поне не и скоро. Но пък може да направи разработчиците по-силни, по-ефективни и по-продуктивни.

Защо Codex не е екзистенциална опасност за разработчиците на програмен продукт? Преди години Томас Смит, софтуерен публицист и CEO на AI стартъпа Gado Images, работи с почитан (и платен) академик по данни и разработчик на програмен продукт от огромна американска консултантска компания по план на държавна база данни. Тяхната задача е била да схванат по какъв начин една държавна организация употребява своята база данни за разпределяне на безплатни средства на организации, и по-късно да посъветват организацията по какъв начин да усъвършенства базата данни.

При положителните софтуерни екипи действителната работа по писане на код лишава релативно малко време, споделя Смит пред По-голямата част от работата е съсредоточена в други действия. За начало това са срещите с клиента, диалозите, разбирането на неговите процеси, опознаването на неговите особености, изследването на неговите действия. Нужно е да се схванат проблемите и всичко, което ги съпътства.

След това идва ред на установяване на подобаващия програмен продукт и математически модели за потребление, събиране и разчистване на действителните данни. Чистото писане на код е единствено дребна част от процеса на разработка на програмен продукт. Това е типично за множеството разработчици.

Според Tech Republic, писането на код действително съставлява по-малко от половината от времето на типичния софтуерен разработчик. В доста случаи е дори по-малко – към 20% от времето. Това значи, че даже в случай че системи като Codex работят съвършено, те биха заместили най-вече половината от работата на софтуерния разработчик, а в множеството случаи – към четвърт от нея.

Освен в случай че някой не образова Codex да седне да приказва с клиенти, да ги опознае, да завоюва доверието им, да разбере проблемите им и да ги раздели на разрешими, съставни елементи, то системата не съставлява заместител на квалифицирания софтуерен инженер. И не се обрисува да съставлява скоро.
още по тематиката
Далеч е към момента денят, когато хора без знания за програмиране ще могат да седнат с Codex, да напишат спецификационен лист и да се снабдят с подготвен, работещ програмен продукт.

В своя отчет по оповестяване на Codex учените от OpenAI акцентират точно – „ инженерите не прекарват целия си ден в писане на код ”. Вместо това те прекарват огромна част от времето си в задания като „ консултиране с сътрудници, писане на спецификации за плана и надграждане на съществуващи софтуерни стекове ”.

Създателите на Codex подозират, че системата може „ да понижи ненапълно общите разноски за произвеждане на програмен продукт ”, като разреши на разработчиците „ да пишат по-бързо добър код ”. Но това надалеч не значи, че изкуственият разсъдък ще може да открадне работните им места.

Ако не друго, допускат основателите на, автоматизирането на досадната работа, обвързвана с създаването на програмен продукт, ще се отвори специалността за по-широк кръг хора. Възможно е да се стигне и до основаване на нова компетентност: „ инженер на подсказки ” – става дума за процеса на основаване на текстови подсказки, които подтикват AI системи като Codex да работят.

Разбира се, смяната не трябва да се подценява. Журналистът Стивън Леви от Wired споделя, че Codex може да не открадне работата на обособени разработчици на програмен продукт, само че в случай че това прави всички разработчици по-ефективни, фирмите могат да се изкушат от концепцията да… освободят част от разработчиците си. Ако един план е претендирал 10 разработчици, а в този момент се нуждае единствено от осем, това може да значи чиста загуба на две работни места.

Доколко е евентуално да се случи сходен сюжет? Като се има поради, че търсенето на в международен мащаб набъбна с 25% през 2020 година макар пандемията, действителната опасност за работните места, произлизаща от системи като Codex, наподобява минимална, най-малко към този момент. Големите компании не биха си разрешили да губят разработчици, по-скоро биха се заели с повече планове.

От друга страна, изкуственият разсъдък в програмирането може да подкрепи редица новостартиращи компании. А това ще докара до по-добър програмен продукт на всички равнища в софтуерната екосистема. В момента постоянно имат проблем с намирането на надарени разработчици.

В последна сметка, съгласно експертите, системи като Codex биха могли да основат софтуерни „ кентаври ” – хибриди от хора и AI, които работят дружно, синхронно, с цел да основават програмен продукт по-бързо и по-добре, в сравнение с биха могли да програмират независимо. Ето за какво мнозина от техническата общественост виждат Codex не толкоз като генератор на нов код, колкото като мощен инструмент за подкрепяне на хората.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР