Аграрният университет в Пловдив е утвърден национален център на аграрната

...
Аграрният университет в Пловдив е утвърден национален център на аграрната
Коментари Харесай

Министър Цоков откри новата академична година в Аграрния университет в Пловдив

„ Аграрният университет в Пловдив е одобрен народен център на аграрната просвета и обучение в България. Възпитал е над 30 000 агрономи, инженери, еколози, и икономисти, от които над 3000 задгранични жители “.

С тези думи министърът на образованието и науката проф. приветства първокурсниците за техния избор на качествено обучение при откриването на новата академична година. Доказателство за опциите за развиване дадоха с прочувствени приветствия за полученото обучение и поддръжка в България и две някогашни възпитанички н университета, през днешния ден министри от Република Конго - Ирене Мбуку -Кимбаца (министър на обществените дейности) и Росайли Матондо (министър на горското стопанство).

Проф. Цоков уточни, че Аграрният университет заема първо място в Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България в професионалните посоки „ Растениевъдство “ и „ Растителна отбрана “, като организира образование на европейско равнище в трите просветителни степени: “бакалавър ”, “магистър ” и “доктор ”. „ И най-важното – определеният от Вас университет към този момент е различим в Европа! “, сподели министър Цоков.

Аграрният университет е член на Алианса UNIgreen и е първият в Европа „ зелен “ европейски университет по агрономически, биотехнологични и естествени науки. В алианса са включени 8 партниращи университета от Испания, Исландия, Португалия, Франция, Италия, Полша, Белгия. UNIgreen поддържа зеления преход, притегля надарени студенти, откриватели от целия свят, с цел да основават и тестват дружно новаторски решения в региона на устойчивото земеделие, зелените биотехнологии и науките за околната среда.

Министърът акцентира, че студентите ще се образоват по стратегии, създадени групово от партньорските организации, с цел да обогатяват чуждоезиковите си умения и да получат по-високо равнище на професионална подготовка. Той означи, че потребителите на фрагменти дават висока оценка за качеството на образованието и от ден на ден компании и организации демонстрират интерес към подписване на контракти за преддипломни стажове и подготвеност за включване в образованието на студентите посредством изнасяне на обществени лекции, присъединяване при разискване и актуализиране на образователните проекти. 

Проф. Цоков пожела на всички студенти, докторанти, преподаватели и на ректорското управление, отпред с проф. Христина Янчева, да бъдат упорити и вдъхновяващи, изобретателни и търсещи новаторски решения в своята активност.

„ Нов акцент в просветителната ни активност са взаимните специалности и стратегии на български и задгранични университети за насърчаване на нови умения и пълномощия “, сподели в словото си ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. По думите й сега във висшето учебно заведение се образоват студенти от Пакистан, Южна Африка, Гърция, Турция, Молдова, Украйна, Монголия и Китай. Студенти от Бангладеш, Египет, Камерун, Нигерия, Пакистан и Словения, обучавани в университета, са получили двойните си дипломи по интернационална магистърска стратегия " Почвознание ".

На церемонията участваха регионалният шеф на Пловдив Илия Зюмбилев, ръководителят на Общинския съвет в града Александър Държиков, посланикът на България в Конго Янко Йорданов, представители на общинската администрация, ректори на висши учебни заведения в Пловдив, представители на бизнеса, оповестиха от пресцентъра на МОН.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР