Агнето е важен символ на Великден в Централна и Източна

...
Агнето е важен символ на Великден в Централна и Източна
Коментари Харесай

Защо ядем агнешко на Великден? frognews.bg

Агнето е значим знак на Великден в Централна и Източна Европа. В християнската традиция Христос е показан като Божи агнец, а агнето на Великден е обвързвано със гибелта на Исус, който се жертва за човечеството.

 

B Cтapия зaвeт aгнeтo e жepтвeнo живoтнo. Taм ce cъдъpжaт пpopoчecтвa зa избaвянe oт гpexoвeтe нa чoвeчecтвoтo c идвaнeтo нa Иcyc Xpиcтoc нa зeмятa ĸaтo жepтвa.

 

Според някои теории потреблението на агнешко месо се свързва с еврейската Пасха и Стария завет. Пасха е отдаден на бягството на евреите от Египет и почитането на своя Бог като изкупител. По времето на Втория храм всяка група поклонници първо отнасяла там жертвено животно, нормално агне или яре, които по-късно се изпичали навън и се ядели с безквасен самун, до момента в който се преразказва историята на изхода от Египет.

В християнството празникът Пасха е трансформиран във Великден.

 

Агнешкото е първото месо, което се употребява след края на Великия пост. Това е най-продължителният и значим постен интервал в годината, част от подготовката за Великден. Целта на постите е, посредством самоограничение и примирение да се реализира смирение, с цел да се посрещне почтено Възкресение Христово.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР