Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева за кило,

...
Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева за кило,
Коментари Харесай

Фермери: Агнешкото за Великден ще достигне до 27 лева за кило

Агнешкото за Великден ще доближи до 27 лв. за кило, разясняват фермерите.

Увеличението по отношение на предходната година е към 20 на 100, макар че и през април-май 2022 година цената на българското агнешко месо в магазините доближаваше до 25 лв. за кг. Плешката се продава с към 2-3 лв. по-евтино спрямо бута. Стойността на мръвките е по-висока от предходната година поради повишаването на фуражите и увеличените разноски на фермерите за развъждане на животните, обясниха фермери.

Традиционна за Великден и Гергьовден се сервира агнешко, само че се оказва, че мръвките не участват постоянно на трапезата ни през останалата част от годината поради по-високата им цена. Обикновено хората купуват агнета единствено по специфичен мотив по празници, обясниха стопани.

Производителите към момента не са заредили с продукцията си магазините, като изчакват навечерието на Великден, с цел да получат по-изгодна цена за месото. Част от продавачите в по-малки търговски обекти обявиха, че ще зареждат агнешко единствено по поръчка на постоянни клиенти и ще вършат описи, тъй като има заплаха да находища и да остане непродадено поради по-високата му цена и обстоятелството, че българите избират пилешко и свинско месо.

Все повече клиенти избират да потърсят стопани и да купят непосредствено от тях цяло агне за празника. В този случай кг месо живо тегло излиза по 10-12 лв. за кг, само че след разчистване на животното и обособяване на частите, които ще се включат в ястията за трапезата, цената се усилва с до 50 на 100, обясниха от сектора за " Труд ". Обичайно надценката в магазина за крайните клиенти обаче е двойна.

Ако ще заложите на агнешко от магазина, внимавайте месото да има прелестен червеникав нюанс и по него да няма засъхнали сектори. Това са признаците, че мръвката е прясна, а не надълбоко заледяване, настояват специалистите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР