Агнешкото месо за Великден няма да е по-скъпо или най-много

...
Агнешкото месо за Великден няма да е по-скъпо или най-много
Коментари Харесай

Експерт: Агнешкото няма да поскъпва преди Великден

Агнешкото месо за Великден няма да е по-скъпо или най-вече ще е по-скъпо с 1 лев. по отношение на предходната година.Това увери пред БНР Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Тази година няма заплаха агнешкото да последва млечните артикули, безапелационен бе той и добави, че не чака да има спекупа. Затова той прикани хората да пазарят от фермите. 

В предаването " Преди всички " Караколев уточни моментните цени:

" В момента живото тегло, допускам това ще е цената и за Великден и Гергьовден, варира сред 10-12 лева - цена на дребно. Цената на едро, която сега се следи и която ще остане за празниците, е към 8,50 лева на кг без Данък добавена стойност ".

" Над 50% от агнетата се купуват непосредствено от фермите . Това е на ръба на закона. Все още България като държава-член на Европейски Съюз не може да откри инструмент, с който да узакони този тип търговия ", разяснява още той. 

Караколев напомни, че предходната година се е основала сходна обстановка:

" Миналата година бяхме в разгара на рецесията с цените. Случи се по този начин, че се реализира импорт от прилежаща на нас страна.  Този импорт остави над 20 000 непродадени агнета. Те се продадоха, само че с 40% по-ниска цена . На тези скъпи фуражи, даже цената, която все още да се коства на едната страна малко по-ниска, това агне в един миг се самоизяжда. Аз мисля, че никой производител няма интерес или най-малко тези, които предходната година се опариха, тази година няма да създадат същата неточност, ще се съобразят ".

Мераци доста, само че няма кой да заплати високата цена , безапелационен бе Караколев. По думите му  производителите не са отговорни за тази обстановка :

" Тук не стига, че го консумираме 1-2 пъти в годината, само че и като се стартира да се приказва за някакви безбожни цени и в един миг тази неуравновесеност и нервност отвращава хората ".

По думите му  всякаква помощ, която по някакъв метод подтиква българските кланици да пазарят българско месо, е добре пристигнала. Ако няма помощ, кланиците стартират да купуват в Румъния , акцентира той.

В Румъния агнешкото е по-евтино, само че там има доста други фактори, разяснява Симеон Караколев. Той изясни, че там регулациите съвсем липсват, няма я бюрокращината:

" Когато страната основава доста регулации и условия към животновъдите, не подсигурява задоволително добра писта за реализация - това е усложнение, спънки ". 

Караколев уточни, че в България отглеждаме към 1 млн. овце. По думите му  имаме задоволително, с цел да осигурим потребностите на нашия пазар:  

" Ние все по-малко изнасяме, тъй като мъчно можем да съберем нужните размери за експорт, надлежно и цени. Нашият фокус е към вътрешния пазар. Докато няма някакви по-дългосрочни ограничения, които да подтикват този бранш, няма по какъв начин да чакаме друго. /.../ Единственото, което вършим като страна, като ръководство, като политика в този бранш - е да прилагаме краткосрочни ограничения, гасим пожари. Нямаме нито средносрочна, нито дълготрайна рамка, в която да вървим, освен в този бранш. /.../  Държавата би трябвало да има народен интерес, който да е ясно написан ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР