Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на

...
Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на
Коментари Харесай

Удължиха лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) връчи лиценза за употреба на пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “ за нов 10-годишен интервал , съобщи БГНЕС.

Лицензът бе връчен от ръководителя на АЯР доктор Лъчезар Костов на изпълнителния шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години употребата на пети блок, което е оптимално дългият вероятен период по закон, макар че изводите след привършване на програмата за удължение на живота на пети блок сочат, че няма ограничавания за безвредната му работа до 2047 година

След приключването на 10-годишния интервал АЕЦ „ Козлодуй “ би трябвало още веднъж да кандидатства за лиценз.

Председателят на АЯР доктор Лъчезар Костов уточни, че подновяването на лицензията на блока е съвпаднало с приключването на 30-годишния планов период. Подобна процедура се организира за първи път у нас, до момента в който в интернационален проект това е процедура, сподели Костов.

Той уточни, че в международен мащаб има 448 нуклеарни реактора, като 64% от тях са в развой на употреба повече от 30 години. „ Все повече страни с развита нуклеарна енергетика дефинират като собствен приоритет удължаването на периода на употребата им след приключване на в началото планувания период “, акцентира още Лъчезар Костов.

От своя страна изпълнителният шеф на АЕЦ „ Козлодуй “ Иван Андреев съобщи, че плана на продължение на употреба на 5 и 6 блок е стратегическа цел и народен приоритет. Всички планувани действия са сполучливо завършени, акцентира Андреев. Той разяснява, че планът е по методологии, отговарящи на нужното високо равнище за страна-членка на Европейски Съюз.

„ Ползите за цялото общество, които ще докара използването на 5 блок са големи. Това значи безвредно произвеждане на милиони часове електрическа енергия “, сподели още Иван Андреев.

„ По отношение на блок 6, неговият интервал на употреба изтича през 2021 година, а лицензията му е до 3 октомври 2019 година Очакваме октомври 2018 година да подадем всички нужни документи “, добави Андреев.

„ 71,5 млн. лева е цената на контракта за издаване на лицензията за 5 блок. Всички действия, които касаят удължаването на ресурса на двата блока и повишение на мощността са 674 млн. лева “, изясни още той.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която участва на церемонията по връчване на лиценза за употреба на пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “, акцентира, че днешният ден е доста трогателен за всички. „ Един от главните цели на държавното управление е развиване на нуклеарна енергетика и удължение на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “.

„ Днес един от главните ни цели става факт. АЕЦ „ Козлодуй “ работи извънредно добре и е в извънредно положително техническо и финансово положение. Вървят и се извършват и всички действия за удължение периода на 6 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, сподели още Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР