Агенцията за държавния резерв и военновременни запаси търгува горива с

...
Агенцията за държавния резерв и военновременни запаси търгува горива с
Коментари Харесай

Държавният резерв търгува ударно с горива с фирми около Маджо



Агенцията за държавния запас и военновременни ресурси търгува горива с една избрана компания, която може да бъде афилирана с лицето Младен Михалев – Маджо. Такива сигнали получи “Биволъ ” от най-малко три самостоятелни източника.

Председателят на организацията Николай Василев увери медията ни, че не разполага с информация дали някои от компаниите са свързани с престъпно – проявени лица. Василев твърди, че не е получавал такива сигнали. Вестник “Сега ” заяви за първата договорка със обвързвана с Маджо компания през юли 2021 година, а през ноември ръководителят на организацията бе заменен.

Поне една от упоменатите като близка до Михалев компании към момента осъществя покупко-продажби с организацията. Същата е бенефициент от държавни поръчки и европроекти за над…425 млн. лева Това значи, че упоменатият от премиера Кирил Петков като фигурант на прословутия лист за основния прокурор Младен Михалев остава стеснен сътрудник с страната в покупко-продажбите за доставка на горива за потребностите на запаса.

Редица покупко-продажби за продажба и покупка на горива от Агенцията за държавен запас са осъществени през юли 2021, декември 2021 и януари 2022 година За най-малко три от тях уеб сайтът “Биволъ ” има сигнали, че компаниите могат да бъдат свързани с Младен Михалев – Маджо. Заедно с останалите държавни поръчки и европроекти, единствено една от забърканите компании е получила контракти за доставки на горива за към половин милиард лв..

Един от сигналите е от дълготраен чиновник на държавния запас, изискал анонимност. Той напомни, че новият министър председател Кирил Петков неотдавна на няколко пъти е загатнал името на Маджо.

“В последните дни, станахме очевидци на упреци, от страна на министър-председателя, по отношение на листата с с незаконни лица ”, напомня сигналоподателят.

“Като много споменавано лице беше това на Младен Михалев – Маджо ”.

Според източника ни, компания, която може да е обвързвана с Михалев, е направила поредна договорка с запаса.

“Искам да ви осведомявам, че единствено няколко дни, преди формалното изказване и мятане на обществено обвиняване, компанията на господин Михалев подписа договорка с държавния запас на стойност над 70,000,000 лв., на цена много под пазарната – а точно над 150 лв. на 1 000 литра ”, гласи сигналът.

Според източника, договорката е била за количество над 33 хиляди тона, и това по думите му “оставя облага сред 4 и 5 милиона лв. ”.

“В интервал на енергийна рецесия, и когато цените за крайните консуматори стават непостижими, точно упрекнатият от премиера е единствен участник и без печели конкуренция ”, твърди служителят на държавния запас.

Сигналоподателят пита дали е допустимо, Кирил Петков “да не знае за държавна договорка с извънредно огромни размери ”.

“Как се получава по този начин, че никоя друга компания не е позволена до търга и за какво? ”

“Каква е била себестойността на това гориво, и дали то не е могло да спомогне за понижаване на цените за крайните консуматори? ”, пита още служителят. Дали не би било редно горивата от запаса да се продават на нтези ниски цени и на вътрешния пазар, за облекчение на ценовия скок в някои от секторите на стопанската система и обществената сфера.

Горива от офшорка за съвсем половин милиард?

На 16 декември 2021 година е подписан контракт с номер 1212/16.12.2021 за закупуване на над 9 т дизелово гориво за 15 033 398,72 лева от компания “Бент ойл ” АД, излиза наяве от служебното писмо на ръководителя на организацията Николай Василев до Министерството на стопанската система и промишлеността, ръководено от лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова (вижте фотографията на документа).

Вестник “СЕГА ” сигнализира през лятото на 2021 година за държавната поръчка от 12 януари 2021 година, по която са подписани три контракта с „ Бент ойл “ (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лева ). Ако се добави и договорката от декември 2021, става дума за минимум 56 млн. лева

Справката на “Биволъ ” в Търговския указател и търсачката на медията ни сочи, че акционерното сдружение “Бент ойл ” е на вписаната като “едноличен притежател на капитала ” офшорна компания, записана в Британските вирджински острови (БВО) – “ДИЙНЪРИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ ЛИМИТИД ”.

Като членовете на борда на шефовете са посочени: Димитър Иванов Радев и Бисер Георгиев Евстатиев. Радев е вписан и като “собственик ” на сдружението, чийто начален капитал от 2 млн. лева е на офшорката от БВО.

Според “Сега ” вписаният като номинален притежател на „ Бент ойл “ Димитър Радев. попада като “представител на разположение, упражняващо надзор ”, в професионален футболен клуб „ Славия “и е свързван с Младен Михалев – Маджо.

Преди години Радев бе в ръководството на фармацевтичната компания „ Фарма “ в Дупница, в която

автентичен притежател на главната част от капитала е брачната половинка на Младен Михалев– Елена Михалева.

Справката на “Биволъ ” в търсачката сподели, че Димитър Радев в действителност е бил в борда на сдружението на Елена Благоева Михалева “Фарма ” – Дупница. “Фарма ” за последните две години е получила най-малко 305 хиляди лева коронасубсидии, откри медията ни.

Самият Радев попада и като шеф на “Асет Иншурънс ”, чието название е съзвучно с “Интернешънъл Асет Банк ”.

Регистририте демонстрират, че “Бент ойл ” е изпълнила цели 669 държавни поръчки за…над 424,8 млн. лева (424 852 063,77 лева.).А по оперативните стратегии е подизпълнител за още над 1 млн. евро – обща стойност на получените средства на Европейски Съюз са по 39 плана: 2 172 080 157 лева

Сред клиентите на компанията са освен многочислените български общини и десетки държавни предприятия, само че и…Висшият правосъден съвет (ВСС) и Главна дирекция “Изпълнение на наказванията ” към Министерство на правораздаването.

А също по този начин: Държавното дружество “Национална железопътна инфраструктура ” (НКЖИ), Държавно дружество “Транспортно строителство и възобновяване ” (ДП “ТСВ), Регионална дирекция по горите(РГ) – Велико Търново, Агенция за обществено подкрепяне /АСП/, Водоснабдяване и канализация ООД – Рус, Държавно дружество – Североизточно държавно дружество /ДПСИДП/ – Шумен, Регионална здравна ревизия /РЗИ/- Силистра, “Столичен електротранспорт ” ЕАД – “Трансенерго и Релсов път /РП/ ”, “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД, Водоснабдяване и канализация /В и К/ ЕООД – Пловдив, Държавно дружество – Югозападно държавно дружество /ДПЮЗДП/ – Благоевград, БДЖ – Пътнически транспорти ЕООД, БДЖ – Товарни транспорти ЕОО, “Булгартрансгаз ” ЕАД, Държавно дружество – Северноцентрално държавно дружество /ДПСЦДП/- Габрово и десетки други държавни и общински институции и сдружения.

Назначеният от служебния кабинет на Стефан Янев (на 12 ноември 2021 г.) за ръководител на Агенцията за държавен запас Николай Василев е някогашен началник на 5-то Районно в София.

“Биволъ ” изиска позицията на Василев по отношение на покупко-продажбите с горива, които съгласно източниците и изследването ни ощетяват бюджета.

По думите на Василев всички покупко-продажби били “законосъобразни ” и се правили по пазарни цени през Софийската стокова борса.

“Агенцията не е полиция и няма потенциал да прави инспекции на компании и връзката с криминално-проявени лица ”, твърди актуалният началник на запаса и някогашен топ служител на реда.

Според него компаниите всеки месец подавали заявления за благосъстоятелност към организацията.

Той разяснява и дали е редно при риск от война в Украйна, която може да заплаши националната ни сигурност, да се продават горива в доста огромни количества от държавния запас.

“Нормално е, тъй като на горивата им изтича периода за валидност ”, твърди Николай Василев.

“Аз не разполагам с такава информация ”,уверява шефът на запаса по отношение на възможната връзка на компаниите като “Бент ойл ” с лица от листата на Кирил Петков.

Василев също по този начин отхвърля чиновниците на организацията му или службите да са подавали сигнали или друга информация по отношение на вероятно нередовни сдружения, с които се подписват контракти за изкупуване или за продажба на горива.

Николай Василев бе безапелационен, че в случай че му бъде подаден формален сигнал, то щял “задължително ” да подреди инспекция на договорите, които се подписват с доставчиците на организацията.

Надяваме се господин Василев да употребява опита си от Министерство на вътрешните работи в работата с проведената престъпност, с цел да сезира контролните органи по материала ни, откакто най-малко една от осветените към този момент компании продължава да е основен търговски сътрудник на организацията.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР