Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери провеждането на

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери провеждането на
Коментари Харесай

АДФИ ще провери поръчката за строежа на магистралата Русе - Велико Търново

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) ще ревизира провеждането на процедурата и избора на реализатори по социална поръчка за строителство на автомагистралата Русе - Велико Търново, заяви Министерството на финансите.

В началото на седмицата стана ясно, че за първите два сектора на автомагистралата две обединявания отпред с " Инфра специалист " и " Европейски пътища ", чиито цени надвишават с до 55% прогнозната стойност на поръчката. С тях все още няма подписани контракти за осъществяването на поръчката.

Министерството на финансите е наредило инспекцията поради подозрения за липса на конкуренция в търга, съгласуваност сред позволените претендентите и високата цена, излиза наяве от известието.

АДФИ ще ревизира за какво до крайното класиране са позволени две стопански групи, като всяка от тях печели по една обособена позиция.

Финансовите инспектори ще ревизират още и за какво цените на които се разпореждат поръчките надвишават с 40 до 55 % прогнозния бюджет на пътната организация и има ли тръжна операция и разпределение на поръчките по обособени позиции и ощетяване на бюджета на Европейския съюз.

За евентуалните нарушавания и за съществуване на картел ще бъдат сезирани Европейската работа за битка с измамите (OLAF) и Главна дирекция „ Конкуренция “ на Европейската комисия, се споделя в известието на Министерството на финансите.

Хронологията на поръчката

Търгът беше разгласен на 3 декември 2020 за първите два сектора на автомагистралата – от Русе до Бяла (40 км)и обхода на град Бяла (35 км). Прогнозната стойност на поръчката е общо 982 740 000 лева, като за първата обособена позиция е 536 391 000 лева, а по втората - 446 349 000 лева Критериите за възлагане са цена с тежест 50 % и техническа оценка – 50 %. Източникът на финансиране е оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021—2027.

На 21 януари 2021 година са подадени четири предложения за сектора от Русе до Бяла и пет – за обхода на град Бяла.

На 12 февруари 2021 година всички участници са позволени до техническа оценка, която се прави чак на 25 май 2022 година Комисията отстранява по един участник от всяка обособена позиция. Поради приключване на периода на годност на офертите участниците са поканени да ги удължат, като единият от участниците не възобновява офертата си по втората обособена позиция за обхода на град Бяла.

Така за всяка обособена позиция са позволени едни и същи трима участници. Двама от тях - ДЗЗД „ Хемус-16320 “ и „ ХВП – Ябланица, са свързани лица, защото в тях вземат участие свързани сдружения - „ Пътстройинженеринг - Т “ АД, „ Хидрострой “ АД и „ ВДХ “ АД. Свързаността сред тези сдружения произтича от събитието, че мажоритарните им притежатели и членове на управителните им органи - Григор Иванов и Велико Желев вземат участие взаимно в ръководството на трето сдружение - „ Пътни градежи Велико Търново “ АД. На съображение член 107, т. 4 от Закона за публичните поръчки тези участници (ДЗЗД „ Хемус-16320 “ „ ХВП – Ябланица “ ДЗЗД) е следвало да бъдат отстранени, само че това не е направено, се споделя в известието на финансовото министерство.

На 26 май 2022 година комисията отваря ценовите оферти и класира преди всичко за сектора от Русе до Бяла (обособена позиция 1)ДЗЗД „ Хемус-16320 “ с цена от 876 525 100,64 лева ( над 300 млн. над прогнозната стойност ). За обхода на Бяла (обособена позиция 2)на първо място е класирана ДЗЗД „ Автомагистрала Русе Търново “ с цена от 660 425 563,84 лева ( над 190 млн. над прогнозната стойност ).

На 18 юли 2022 година ръководителят на управителния съвет на организация „ Пътна инфраструктура (АПИ) Тодор Василев приема решение за избор на реализатори съгласно класирането на комисията.

Така ДЗЗД „ Хемус-16320 “ е несъмнено за строител на сектора от Русе до Бяла, а за обхода на Бяла - ДЗЗД „ Автомагистрала Русе Търново “. Така общата цена за осъществяване на поръчката е над 1.539 милиарда лева , което е повече от 556 млн. лева над прогнозната стойност избрана от АПИ, отбелзвят от финансовото министерство.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР