Агенцията за бежанците на ООН настоява за спешно разследване на

...
Агенцията за бежанците на ООН настоява за спешно разследване на
Коментари Харесай

ООН иска разследване на случай с 92 голи мигранти в района на гръцко-турската граница

Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации упорства за незабавно следствие на „ фрапантен ” случай с откриването на 92-ма голи мигранти на сухопътната граница на Гърция с Турция.

Мъжете, основно от Афганистан и Сирия, са открити от гръцките гранични управляващи откакто са прекосили река Еврос с гумени лодки, съобщи Guardian, базирайки се на известие на гръцките управляващи и на представител на Агенцията на Организация на обединените нации. Сред тях е имало и деца.

„ Дълбоко сме смутени и желаеме цялостно следствие, защото събитията не са ясни. Винаги сме били срещу унизителното и грубо отношение към търсещите протекция. Това, което видяхме, е просто шокиращо “, съобщи Стела Нану, представител на организацията в Атина.

По телата на някои от мигрантите е имало и следи от пострадвания. Представители на гръцката полиция описаха, че мъжете са били докарани в региона с три турски военни транспортни средства, преди да им бъде подредено да съблекат облеклата си и да се качат на надуваемите лодки. Свидетелските показания са дадени по време на взаимно следствие, извършено от гръцките управляващи и чиновници от Frontex - Граничната организация на Европейски Съюз.

Групата, на която незабавно са дадени облекла, храна и първа помощ, е държана в полицейския и граничен сектор във Ферес през уикенда. Очаква се през идващите дни те да бъдат трансферирани в центъра за приемане и идентификация във Филакио покрай Орестиада, най-северния град на Гърция, където чиновници на Агенцията за бежанците на Организация на обединените нации ще беседват с тях, добави Стела Нану.

Смущаващи облици на мъже, притискащи гениталиите си, бяха оповестени от гръцкия министър на миграцията и политиката за даване на леговище Нотис Митарачи в Twitter. „ Поведението на Турция към 92-та мигранти, които през днешния ден спасихме на границите, е позор за цивилизацията. Очакваме Анкара да проверява случая и най-сетне да отбрани границата си с Европейски Съюз ”, написа политикът в обществената мрежа.

В понеделник Митарачи съобщи, че Турция е почнала акция за съзнателно ориентиране на бежанци към външните граници на Европейски Съюз, защото миграцията става все по-чувствителен въпрос за президента Реджеп Тайип Ердоган в навечерието на изборите следващата година.

Инцидентът стана на фона на обтегнатите връзки сред двете страни, напомня изданието. Размахването на оръжия от страна на Ердоган и други висши турски чиновници провокира страхове в Атина от военна борба. Западни дипломати също се притесняват за евентуален случай по море или по въздух над все по-милитаризираното Егейско море.

Фахретин Алтун, представител на президента Ердоган, назова обвиняванията като „ безпочвени и неоснователни “ в поредност от туитове, оповестени късно нощес. „ Гръцката машина за подправени вести още веднъж проработи “, написа той, добавяйки, че версията на Атина за събитията е съзнателно ориентирана към „ слагане на страната ни под подозрение “.

Анкара упрекна Атина, че принудително изгонва мигранти през границата, преди те да могат да подадат молби за леговище. Гърция пък счита, че Турция съзнателно „ избутва напред “ мигрантите в опит да  дестабилизира Европейски Съюз, макар че се съгласи в удивително съглашение от 2016 година да ограничи мигрантските потоци в подмяна на милиарди евро помощ. Около 1 милион души, най-вече от Сирия, се настаниха на гръцките острови в Егейско море в разгара на бежанската рецесия през 2015 година Въпреки че броят им е намалял фрапантно от този момент, интернационалните органи рапортуваха видим растеж на опитите за прекосяване в Гърция тази година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР