Агенцията по заетостта стартира първото за тази година проучване на

...
Агенцията по заетостта стартира първото за тази година проучване на
Коментари Харесай

Проучват потребностите на работодателите в България

Агенцията по заетостта започва първото за тази година изследване на потребностите на работодателите в България от работна мощ.

То се организира за пета поредна година взаимно с комисиите по претовареност към регионалните препоръки за развиване в 28-те области в страната. Областна администрация – Русе още веднъж е сътрудник на самодейността. „ Надявам се по този метод страната да бъде в интерес на бизнеса и да успее да обезпечи нужните фрагменти. Важно е да има синхрон в дейностите сред страна, бизнес и просветителни институции. “, разяснява регионалният шеф Анатоли Станев. „ Гарантирам, че управлението и екипът на Областната администрация ще предприеме нужните дейности за съответното и пълноценно протичане на процеса. “, добави още той.

Аналогично на предходните изследвания, и този път ще бъдат интервюирани работодатели от образувана статистическа извадка за всяка област – представители на разнообразни групи по величина и икономическа активност, с което ще се образува национална представителност на изследването. Те ще бъдат поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и специалности би трябвало да имат претендентите за работа и личния състав в техните предприятия. Успоредно с това работодателите могат да заявят потребностите си от служащи без специфична подготовка, както и такива, изискващи характерна дееспособност.

Настоящото изследване за трети път ще се организира в изискванията на пандемия. Очакванията са социално-икономическите последици от нея още веднъж да се отразят върху броя и типа фрагменти, от които работодателите смятат, че ще имат потребност или ще се наложи да освободят в идващите месеци и години. В тази връзка, Агенцията по заетостта в on-line анкетния формуляр е присъединила въпроси по отношение на въздействието на епидемиологичната рецесия. С това изследване към този момент ще се следи и търсенето на фрагменти от така наречен контролирани специалности.

Анализът на декларираните в анкетата потребности на бизнеса и администрацията през идващите 12 месеца ще подкрепи насочването на краткосрочните ограничения и стратегии за осъществяване на подобаващи форми и образования за придобиване на професионални и основни умения, търсени от работодателите. Прогнозите за освобождение на личен състав са потребни за вземането на решения за продължение, актуализиране или основаване на нови съответни ограничения за поддръжка запазването на работните места на заетия личен състав, изключително в някои мощно подвластни от пандемията стопански браншове.

Очакванията на интервюираните работодатели за нужните им експерти след 3 до 5 години са информация, която подкрепя определянето на целите в областта на образованието, образованието и поощряване на заетостта. Така ще бъде регистрирана освен продължаващата рецесия, само че и измененията в технологията и организацията на труда, настъпващи в бързи темпове през последните месеци.

Агенцията по заетостта и Областна администрация – Русе разчитат още веднъж на дейното присъединяване на работодателите от статистическата извадка, които ще бъдат поканени да споделят своето мнение. Тяхната сърдечност е причина за ориентиране на напъните на всички страни за запазване, насърчаване и разкриване на фрагменти, от които бизнесът може да се възползва, с цел да реализира по-висока продуктивност и качество на работа.

Анкетният формуляр ще може да се попълня до 18 март 2022-а, след което резултатите ще се обобщят и проучват на регионално и национално равнище, като информацията ще бъде оповестена на уеб страницата на Агенцията по заетостта.

Припомняме, че от 2018 година два пъти годишно Агенцията по заетостта интервюира работодателите за техните потребности от фрагменти през идващите 12 месеца и упованията им за нужен нов личен състав в средносрочен проект – след 3-5 години. Обобщените резултати от всички предишни изследвания за търсените от бизнеса специалности и умения са оповестени на формалния уебсайт на Агенцията по заетостта, в рубриката „ Проучване за потребностите от работна мощ ”. Проучването се организира на съображение чл.10 от Закона за поощряване на заетостта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР