Агенцията по вписванията припомня срива на Търговския регистър от 9

...
Агенцията по вписванията припомня срива на Търговския регистър от 9
Коментари Харесай

Няма Оправия! Нова Драма С Търговския Регистър!

Агенцията по вписванията напомня срутва на Търговския указател от 9 август тази година.
Тогава от организацията показаха като причина за срутва дефектирането на 4 дискови пространства от базата данни на Търговския указател. Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.

Става ясно, че все още свободното дисково пространство в Информационния център е почти към 30 терабайта.

Свободното пространство в Резервния информативен център е към 20 терабайта.

При всекидневните действия това пространство понижава с бързи темпове - с 1.5 терабайта дневно.
Това се постанова и поради седмичните архивни и аварийни копия и реализацията на планове, свързани с надграждането на Търговския и на Имотния указател.

" Това значи, че в границите на към 20 календарни дни дисковото пространство в осведомителния център ще свърши, а в аварийния това ще се случи в границите на към 14 календарни дни. Това ще докара до прекъсване на базите данни на регистрите и прекъсването на функционалностите, предоставяни от регистрите, както и прекъсване на работа на цялата IT инфраструктура на организацията. За да се избегне прекъсване на работата на регистрите в границите на идващите няколко седмици, Агенцията по вписванията се нуждае незабавно от обезпечаването на най-малко 120 терабайта спомагателен дисков запас.
Най-ефективно от позиция на технология и разходване на бюджетни средства това може да стане посредством надграждане на съществуващите масиви за предпазване за данни Dell EMC Unity 400 в ИЦ и РИЦ ", написа още в поръчката.

Като причина за дефицит на цифрово пространство се показват и инспекциите от способените държавни органи във връзка със срутва.

" Указано е да не се подхващат каквито и да е дейности по изтриване на записи от осведомителните системи до привършване им (на инспекциите - бел. ред.), което в допълнение води до блокиране на още 80 терабайта от наличния запас ", написа също в претекстовете на поръчката.

Агенцията разяснява, че незабавната нужда от в допълнение дисково пространство не е поради нейно деяние или безучастие и не може да ѝ се вменява виновност.
Към датата на първия срив на дисковите масиви никой не е могъл и не е бил задължен да знае, че такова събитие от извънреден темперамент следва, респективно, че то ще наложи незабавно възлагане на поръчка за обезпечаване на в допълнение дисково пространство, обосновават се от организацията.

Това е и повода актуалната поръчка за спомагателни дискови пространства да е с покана на присъединяване в процедурата по договаряне.

Покани са изпратени до четири компании - " Сиенсис " АД, ССАРМ ЕООД, " Парафлоу Комуникейшънс " ООД и " Телелинк бизнес сървисис " ЕАД.

Стойността на поръчката е 190 хиляди лева

Всяко отсрочване на доставката е обвързвано със значими опасности от следващо блокиране на комерсиалния оборот в страната, сигнализират от Агенцията по вписванията.

Припомняме, че Търговският указател се срина на10 август 2018 година Агенцията по вписванията оповестиха, че аргументите са механически, а регистърът трябваше да бъде пуснат още на същия ден. Това обаче не се случи.

На 16 август някогашният към този момент шеф на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова съобщи че няма към този момент желание да подава оставка, а като определение за рецесията сподели: " Случват се такива неща. "

На идващия ден - 17 август, се състоя среща сред премиера Бойко Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. Срещата не бе оповестена авансово.

Премиерът Бойко Борисов изрече недоволството си от управлението на Агенцията по вписванията поради срутва. Борисов обаче съобщи, че промяна на управлението и уволнения няма да има, до момента в който рецесията не се овладее.

Въпреки това Даскалова подаде оставка още същия ден - 17 август.

Прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи са сезирани по случая.

На 17 август беше възобновено и подаването на данни от Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров продан (RegiX), поддържана от Държавната организация " Електронно ръководство ".

Регистърът стартира да действа изцяло чак на 27 август.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР