Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за фактическото

...
Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за фактическото
Коментари Харесай

Лъч надежда: Превземането на Панаира от руския консул Георги Гергов – обжалвано

Агенцията по вписванията е обжалвала решението на съда за фактическото придобиване на Пловдивския панаир от предприемача и съветски консул под тепетата Георги Гергов. Това оповестиха от обединението „ Продължаваме промяната – Демократична България “. Политическата групировка, изиска от организацията да отбрани пред по-горна правосъдна инстанция отхвърли си да впише в Търговския указател апортирането на акциите на община Варна в „ Пълдин Туринвест “ АД, през което Гергов открива цялостен надзор на панаира.

В публикуваното известие се показва, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, както и, че собствеността на Пловдивския панаир е от извънредно висок публичен интерес. Според обединението Георги Гергов, който е почетен консул на Руската федерация в Пловдив, се пробва да реализира скрита приватизация на панаира със съдействието на Общинските препоръки в Пловдив и Варна, в които болшинствата са следени от ГЕРБ

В началото на тази седмица Окръжният съд в Пловдив анулира като незаконосъобразен отхвърли на длъжностно лице да впише в Търговския указател увеличението на капитала на сдружението „ Пълдин туринвест “ от близо 178 млн. на над 194 млн. лева

В молбата си обаче водачите на ПП-ДБ се базират на правосъдната процедура, че Агенцията по вписванията е страна в процеса, призвана да брани публичния интерес, който включва и законосъобразността на вписванията.

Историята с опита за скрита приватизация на Пловдивския панаир стартира през 2016 година, когато Община Варна получи 29% от Пловдивския панаир като подарък от държавното управление на ГЕРБ.

Други 20% от държавния дял бяха дарени на Пловдив, само че Общинският съвет там отхвърли да ги одобри. Година по-късно Изпълнителната комисия на ГЕРБ и персонално Бойко Борисов желаеха от кмета на Варна да върне акциите на страната, като ги подари назад на Министерството на стопанската система посредством тогавашния министър Емил Караниколов.

Реклама

На 2 май 2017 година варненският Общински съвет взе единомислещо решение в интерес на това искане, а за осъществяването му на кмета Портних беше предоставено да подписа контракт за безплатно прекачване на собствеността върху акциите.

По-късно, през септември 2021 година от информация на Министерството на стопанската система в отговор на въпроси на „ Дневник “ изрично бе доказано, че решението на варненския Общински съвет не е било изпълнено

„ Кметът на Варна не е подхванал никакви дейности за осъществяването му, не е подписан контракт за подаяние и Министерството на стопанската система и промишлеността не е уведомявано за него “, написа в тази информация.

През декември 2021 година варненският Общински съвет взе решение акциите от Пловдивския панаир, които локалната администрация има, да бъдат апортирани в следеното от Гергов „ Пълдин туринвест “. Това даде опция на Гергов да усили каузи си в Пловдивския панаир, където „ Пълдин туринвест “ е акционер, и от 50.3% да получи надзор над 79.3% от акциите на панаира.

Това решение беше оспорено по административен ред от варненския регионален шеф Марио Смърков. Но на втора инстанция Върховният административен съд се произнесе в интерес на апорта.

Това развърза ръцете на Гергов и на 24 ноември м.г. той свика Общото заседание на акционерите на „ Пълдин туринвест “, което подвигна капитала на компанията с размера на варненските акции в панаира.

След серия саботажи на работата на Общинския съвет в Пловдив от страна на групите на ГЕРБ и следената от Георги Гергов „ Автентична лява Българска социалистическа партия “ в края на предходната и началото на тази година ориста на Пловдивския панаир към този момент изглеждаше предрешена. Точката на тази целеустремен акция, в интерес на частни ползи, почнала още ппез 2016 година бе поставена през вчерашния ден от кмета на Пловдив Здравко Димитров.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР