Агенцията по храните започна засилени проверки в магазините за качеството

...
Агенцията по храните започна засилени проверки в магазините за качеството
Коментари Харесай

Преди Великден: Не купувайте храни с твърде дълъг срок на годност

Агенцията по храните стартира засилени инспекции в магазините за качеството на агнешкото месо, яйцата, козунаците и всички артикули, които купуват потребителите преди великденските празници, съобщи Българска национална телевизия.

Консумирането на разнообразни артикули и по-голямо количество води до натрупването на така наречен Е-та в организма и носи риск за здравето.

Трябва да се тормозим от всеки артикул, който има прекомерно дълъг период на валидност , предизвести доктор Цветанка Терзиева.

" Въпросът е какво разбираме под некачествена храна. Това, което беше известно в предишното, в днешно време отстъпва на назад във времето, тъй като има доста строги контролни органи и даже да се случва е доста рядко. " - увери тя.

 БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака Обновена
БАБХ: Липсва държавен стандарт за козунака

Европейските регламенти не не разрешават сухото мляко и яйчен прахуляк в козунаците

" Това, което сега ни заплашва, е качеството във връзка с спомагателни химически субстанции , които се съдържат в храните или т.нар известни като Е-та. Те съставляват емулгатори, овкусители, оцветители - всичко, което би могло да удължи живота на един артикул и да го остави в едно такова положение, че да притегля купувача и да придаде усет, който ни харесва и все пак продуктът да не е потребен и да е нездравословен в избрани случаи.
Трябва да се тормозим от всеки артикул, който има прекомерно дълга валидност. Минимални количества консерванти в този артикул не са нездравословни, само че когато консумираме разнообразни артикули и огромно количество с тези Е-та, те се натрупват в организма и стават към този момент нездравословни. " - разяснява доктор Терзиева.

По думите й, в случай че става дума за една филийка козунак, няма никакъв риск, само че в всеобщия случай потреблението не се лимитира с такова количество.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР