Агенция Пътна инфраструктура се нуждае от подкрепата на Народното събрание.

...
Агенция Пътна инфраструктура се нуждае от подкрепата на Народното събрание.
Коментари Харесай

Караджов иска съдействие от парламента за поддържане на пътищата

Агенция " Пътна инфраструктура " се нуждае от поддръжката на Народното събрание. Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов от парламентарната естрада, до момента в който представяше за разискване плана разрешаване на проблемите в организацията. " Пътищата в България, които така и така са в трагично положение, към този момент не могат да бъдат поддържани и ремонтирани ", сподели той. По думите му АПИ към този момент не може повече да разпорежда каквито и да било действия по поддръжка на републиканската пътна мрежа – замяна на мантинели, пътни знаци, слагане на защитни или ограничаващи мрежи. Ако нейните ръководители създадат нови възлагания, те ще се изправени пред алтернативата - дали да спазят прецизно закона, или съзнателно да го нарушат с всички последствия.

Оформят се три съществени казуса. Две седмици след приемането на държавния бюджет за тази година и обнародването на постановлението на Министерския съвет за осъществяването му на 17 март тази година, АПИ е оповестила нови седем процедури за избор на реализатори на настоящ ремонт и поддръжка и за ограничаващи системи. Най-ранната допустима дата за оповестяване на реализатор по тях е през месец юли и то единствено в случай че няма обжалване пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. И в двата случая ще се стигне до преустановяване на поддържката на републиканската пътна мрежа преди да са определени новите реализатори и да са подписани договорите с тях. Това е риск, който може да бъде преодолян само с решение на Народното събрание, с което да се даде опция на АПИ да продължи да разпорежда действия по настоящите контракти до избора на нов реализатор, като заплаща нововъзникналите отговорности от бюджета си за тази година, изясни вицепремиерът

Втори проблем са незавършените действия. Става дума 278 незавършени обекта - магистрали, пътища, тунели, мостове, които се намират " в юридическа неустановеност ". А третият главен проблем, е че през 2021 година и началото на 2022 година са изпълнени действия, възлагани по договорите за настоящо поддържане на републиканските пътища, като общо претендираната от сдруженията за пътно поддържане и ремонт сума е достигнала общо 1 176 646 119 лв..

Министърът съобщи, че огромният размер на сумите поражда сериозен юридически проблем - прекаленост на арестуваната от страната сума, което е довело до обществено напрежение и освобождение на личен състав от пътностроителните компании. " Зачестиха и митингите с блокиране на пътища и проходи. АПИ се нуждае от поддръжката на Народното събрание, което със своето решение да даде опция да разплати сумите на доставка и монтаж на ограничаващи системи, на пътни знаци и полагане на хоризонтална маркировка, както и половината от претендираните от изпълнителите суми по договорите за ремонт.

" Обръщам се към Народното събрание с предложение да позволи на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по настоящите контракти до избор на нови реализатори по новите открити конкурсни процедури, както и да даде опция да се довършат 278-те незавършени обекта, магистрални пътни сектори, мостове, тунели и други и да разплати отчасти претендираните от пътностроителните компании суми, за да се понижи общественото напрежение, подбудено от всеобщите уволнения в тях и последвалите митинги и блокади на пътища и проходи от техни чиновници ", уточни министърът. И увери депутатите, че с това предложение не се узаконяват противозаконни контракти. Те са настоящи и сега и са резултат от открита спортна процедура по Закона за публичните поръчки, само че са с стеснен размер и надвишени възлагания, т.е. нови не могат да се вършат. " Това не е и признание на претендираните от изпълнителите суми. Едва след привършване на проверката, ще определим размера на дължимите суми ", добави вицепремиерът.

" Дори в този миг пътят на прохода " Витиня " е блокиран от опашка от коли, тъй като този път не се ремонтира ", акцентира Караджов. И означи, че пътят не се ремонтира, тъй като не може да бъде възложен нито един ремонт, " да бъде сложена нито една мантинела, нито една мрежа ". " Не желая да свалите отговорността от мен, а Народното събрание да поеме своя дял от отговорността, с цел да ми даде благоприятни условия по-късно и аз да понеса своята отговорност и да отговоря на публичните упования за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа и за довеждане докрай в период на стартирани през предходната година поправки ", сподели още районният министър.

По предложение на Българска социалистическа партия Народното събрание излезе в отмора и беше призован председателски съвет. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР