Агенция Пътна инфраструктура“ има ново ръководство. Това се случва на

...
Агенция Пътна инфраструктура“ има ново ръководство. Това се случва на
Коментари Харесай

Новият регионален министър уволни ръководството на АПИ

Агенция „ Пътна инфраструктура “ има ново управление. Това се случва на втория ден от съдружното ръководство на ГЕРБ и ПП-ДБ. Регионалният министър Андрей Цеков уволнява ръководителя на Управителния съвет, назначен от служебен министър Иван Шишков, и добавя състава на УС с изчезналия до момента трети член.

Председател на УС ще бъде инж. Ясен Йорданов, който ще поеме поста от Венцислав Ангелов. От остарелия управителен състав остава инж. Десислава Паунова и се назначава трети човек в управлението на АПИ – инж. Калоян Киров.

С попълването на състава би трябвало да се укрепи експертното начало, споделят от пресцентъра на отрасловото ведомство. И допълват, че 

с влизането на одобрени експерти в управлението на АПИ се разчита на мощно експертно начало, което ще следи за транспарантно разходване на забележителния държавен запас за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на публични поръчки с огромен публичен интерес. “

Припомняме, че досегашният началник на АПИ Венцислав Ангелов бе назначен от някогашния министър Шишков през декември 2022 година Така той се задържа на поста към половин година.

Рокадата е предстояща, защото неотдавна стана ясно, че АПИ пробва да разпредели милиарди за пътища преди новата власт. В последните дни на остарялото и в първия ден на новото държавно управление Пътната организация отвори по неотложност и непрозрачно поръчките на обща стойност 3.6 милиарда лева без Данък добавена стойност.

По този мотив от Министерство на регионалното развитие споделят, че „ актуалното управление на Министерство на регионалното развитие следва да довърши стартиралите процедури и да понесе политическата отговорност за крайните решения. Това наложи след встъпване в служба на кабинета „ Денков “ да се вземат краткотрайни ограничения и да се подхващат превантивни дейности за отбрана на публичния интерес до встъпване в служба на новите членове на Управителния съвет на АПИ. “
Тол ръководството?
Засега остава неразбираемо дали Цеков ще смени и шефа на Националното тол ръководство. Справка в уеб страницата на Агенцията демонстрира, че поста към момента се заема от Георги Темелков, който е кадър на ГЕРБ и бе назначен на поста от слжебния кабинет през август предходната година.



Впоследствие, през януари тази година, той бе заменен тихомълком от Станислава Кирилова. От Министерство на регионалното развитие тогава потвърдиха за рокадата и даже името на Кирилова фигурираше в уеб страницата на АПИ. Тя се появи и в комисия в Народното събрание. Не е ясно по кое време Темелков тихомълком си е върнал мястото на шеф в Научно-техническо управление. Екипът ни изпрати питане по тематиката до Министерство на регионалното развитие и чака отговор.
Кои са новите лица в АПИ?
Инж. Ясен Йорданов е магистър инженер от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), гр. София. Пресцентъра на Министерство на регионалното развитие го показват като специалист с близо 30-годишен опит в проектирането и построяването на огромни обекти от пътната инфраструктура в България. Експертизата му е оценена и в чужбина, където е работил по разнообразни планове. Инж. Ясен Йорданов бе част от Междуведомствената работна група, основана през 2022 година от кабинета „ Петков “, която ревизираше възлаганията на настоящ ремонт и поддръжка за противоречиви пътни поправки.

Припомняме, че актуалният районен министър Андрей Цеков също бе част от въпросната междуведомствена група. Тогава Цеков бе зам.-финансов министър на Асен Василев.

Инж. Калоян Киров става член на УС на АПИ. Той е строителен инженер, магистър със компетентност „ Транспортно строителство “ в УАСГ – гр. София. Има приключени курсове „ Контрол върху качеството на осъществяване на строителството, за сходство на влаганите в градежите строителни процедури със значителните условия за сигурност “, „ Координатор по сигурност и здраве по време на проектирането и строителството “ и други Има насъбран професионален опит по реализацията на голям брой планове.

Инж. Десислава Паунова резервира позицията си на член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Тя е магистър със специалност  „ Транспортно строителство “ от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Работи в Агенция „ Пътна инфраструктура “ от ноември 2018 година като е заемала длъжностите основен специалист и шеф на дирекция „ Пътна сигурност и обмисляне на дейностите по републиканската пътна мрежа “. В интервала септември 2012 година – октомври 2016 година е помощник учител в катедра „ Пътища “ към Университета по архитектура, строителство и геодезия. През октомври – ноември 2017 година е преподавател към Асоциацията на индустриалния капитал в България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР