Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е изхарчила незаконно 118 млн. лева

...
Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) е изхарчила незаконно 118 млн. лева
Коментари Харесай

Сметната палата: Пътнатата агенция е изхарчила незаконно 118 млн. лева за толсистемата

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) е изхарчила нелегално 118 млн. лв. за толсистемата, демонстрира инспекция на Сметната палата. Според одитната институция, пътното ведомство е избрало процедура " догаваряне без авансово съобщение ", с цел да изхарчи крупната сума. Предметът на поръчката е " Проактивен мониторинг, експлоатационна поддръжка за взаимоотношението сред програмните и апаратните запаси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (тол) и на база време за леки коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т. (електронна винетка) ", съобщи.

От Сметната палата са установили, че определената процедура изключва на процедура конкуренцията при избор на компания в прорез с опциите. Според АПИ поръчката е предоставена посредством договаряне, тъй като друга компания с изключение на определената не може да я извърши. Това обаче не е било напълно по този начин. В отчета на държавния инспектор написа, че " тол системата е проектирана и основана като програмен продукт с отворен код и на възложителя АПИ са предадени изходният програмен код и техническата документи ". Така на процедура всяка компания с сходен опит може да извърши поръчката, а освен една.

Освен неправилната процедура има и второ нарушаване при пресмятане на цената на поръчката, споделят от Сметната палата. " Не може да бъде открит с задоволителна степен на сигурност и методът на пресмятане на прогнозната стойност - близо 118 млн. лева, и определянето на прогнозните единични цени и количества действия ", пишат инспекторите. Проверката за тол таксите беше предоставена на Сметната палата от Народното събрание в края на 2020 година. При одита са били тествани общо пет процедури за възлагане на публични поръчки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР