Агенция Автомобилна администрация (бившата ДАИ) е забавила твърде много наказателни

...
Агенция Автомобилна администрация (бившата ДАИ) е забавила твърде много наказателни
Коментари Харесай

Автомобилна администрация протака месеци наред за нарушения на Юнион Ивкони

Агенция " Автомобилна администрация " (бившата ДАИ) е забавила прекалено много наказателни постановления и с това е попречила да бъде осъден един от най-големите транспортни превозвачи в България – " Юнион Ивкони ". Това разкри в предаването " Открито " по Българска национална телевизия проверяващата журналистка Валя Ахчиева.
Ахчиева уточни, че още през предходната година е имало 15 акта с общо 46 нарушавания, осъществени от превозвача " Юнион Ивкони ". Това станало ясно, откакто рейс на компанията се прекатурна на Автомагистрала " Тракия " сред Зимница и Карнобат. По това време имаше догадка, че случаят може да е станал поради изнемощял водач. Според показаното от Ахчиева в описаните нарушавания има и такова за неправилна работа на водачите.
На 14 декември, 2017 година е изяснено, че има 15 акта, с общо 46 нарушавания, осъществени от " Юнион Ивкони ". В период от 1 месец по закон следва да бъде връчено наказателно разпореждане. Но чак на 18 януари, 2018 година от Агенция " Автомобилна администрация " написа до Върховната административна прокуратура (ВАП) за нарушаванията. На 24 януари ВАП насочва предложение за пускане на процедура за лишаване на лиценза на " Юнион Ивкони ", само че на 14 февруари познатата като ДАИ администрация връща отговор на ВАП, че нямало написано наказателно разпореждане?! Следва злополука на рейс на " Юнион Ивкони " при Вакарел, при която починаха 6 души – на 13 април, 2018 година. В същия ден „ Автомобилна администрация” написва 15-те наказателни постановления, само че до 15 август тези постановления не са връчени, като при започване на юли ВАП пита за какво, а на 18 юли администрацията отговоря, че от " Юнион Ивкони " не желали да вземат постановленията. Затова в средата на август те са връчени с полиция.
От " Автомобилна администрация " се оправдаха по забавен метод – били претрупани, с малко личен състав, " Юнион Ивкони " не желали да дойдат в офиса на администрацията, с цел да си вземат постановленията. Няма го момичето, което да ви отговори, споделиха няколко от шефовете на държавната конструкция.
Според зам.-главния прокурор Ася Петрова успеваемостта на " Автомобилна администрация " е " нулева " , тъй като не глоби „ Юнион Ивкони” за нарушавания, директно свързани с живота и здравето на пасажерите. Нямаме данни да е завършила административно-наказателната процедура против превозвача, добави Петрова. На въпрос за какво прокуратурата не стартира произвеждане против Агенция " Автомобилна администрация ", Петрова отговори, че още не е приключила инспекцията – щом стане, способената прокуратура ще се заеме.
В последна сметка зам.-директорът на някогашната ДАИ Дамян Войновски увери, че постановленията са връчени. Не ни пускаха до офиса на шефа , оправда се Войновски за безкрайното отсрочване. Водената от него администрация поискала подпомагане от полицията чак откакто изчерпала „ другите възможности”. Ако има повторност на осъщественото нарушаване, чак тогава можем да вземем лиценза, посочи Войновски. А срокът за приключване на отминалостта е 3 години !
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР