Африканският континент като бойно поле за многополярностСрещата на върха САЩ-АфрикаОт

...
Африканският континент като бойно поле за многополярностСрещата на върха САЩ-АфрикаОт
Коментари Харесай

Борбата за Африка: САЩ предизвикват Русия и Китай

Африканският континент като полесражение за многополярност

Срещата на върха САЩ-Африка

От 13 до 19 декември Вашингтон беше хазаин на най-голямата среща на върха САЩ-Африка за последните 8 години. На него участваха водачите на 49 страни от Черния континент. Не пристигнаха обаче водачите на Зимбабве и Южна Африка, Еритрея, както и Мали, Буркина Фасо, Гвинея и Судан.

Вашингтон употребява главното си преимущество, икономическата си мощност и способността да разпределя долари съвсем безпределно, с цел да завоюва африканските страни на своя страна. По-специално той даде обещание да отдели 5 милиарда $ вложения за развиването на Африка през идващите три години. Джо Байдън даде обещание да похарчи 350 милиона $ единствено за развиването на цифровата стопанска система в Африка.

Бяха оповестени близо 15 нови покупко-продажби сред американски и африкански компании. Те засягат минни планове (по-специално рандеман на мед и кобалт - нужни за производството на акумулатори, употребявани в електрическите транспортни средства, таблети, преносими компютри и смартфони), планове в региона на опазването на здравето и спорта.

Бяха направени и политически изказвания. Президентът на Съединени американски щати даде обещание да поддържа включването на Африканския съюз като непрекъснат член на Г-20. Изразена е и концепцията една от африканските страни да бъде включена в състава на непрекъснатите членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Не мина и без клевети против Русия. На 15 декември държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели на конференция след срещата на върха, че се твърди, че ЧВК Вагнер се е намесила в дейностите на Организация на обединените нации, излагайки „ миротворците “ на заплаха.

Интересите на Съединени американски щати

Съединените щати преглеждат укрепването на позициите на Русия в Африка като опасност за своите ползи, на първо място за своята планетарна надмощие. Африканските страни - както във връзка с общата им тежест в Общото заседание на Организация на обединените нации, по този начин и с помощта на икономическия и демографския си напредък и като източник на потребни изкопаеми - са от огромно значение за Съединените щати и техните съдружници. Това са и пазари, и източник на работна ръка, освен това към този момент квалифицирана, и съдружници на интернационалните платформи.

В същото време, на фона на опитите на африканските страни да излязат от подчинението на някогашните колониални господари на континента, на първо място на Франция, Съединени американски щати се притесняват, че Русия и Китай могат да укрепят позициите си на международната сцена посредством подсилване в Африка. В Африка интензивно се пробват да се открият и страните от Персийския залив и Турция (ставащи все по-проблемни сътрудници за Вашингтон), както и Иран.

Глобални и районни съперници на Съединени американски щати, геополитически играчи, предизвикващи западното водачество, неговите правила и полезности, търсят благоприятни условия да се открият в Африка. Това беше главната причина за организирането на срещата на върха във Вашингтон, три години след руско-африканската среща и икономическия конгрес през 2019 година и в навечерието на руско-африканския конгрес, който ще се организира през юли 2023 година През 2022 година Съединените щати одобриха Закона за съветските злонамерени действия в Африка, който разрешава наказания против африкански страни, компании и лица, в случай че си сътрудничат с Русия.

Съединените щати са заинтригувани африканските страни да бъдат в орбитата на американското въздействие, да останат водени. За задачата се употребява ляво-либерална измама, опити за игра на расови усеща и назначението на чернокожи американци на основни за африканските страни позиции. И по този начин, през август 2022 година Съединените щати смениха командващия Африканското командване на Съединени американски щати (AFRICOM). Такъв стана военачалник Майкъл Лангли, афроамериканец от морската пехота.

Както отбелязва институтът Брукингс, " Съединените щати губят позиции в Африка във връзка с търговията през по-голямата част от последното десетилетие. " Сега специалистите поучават Съединени американски щати да се върнат в Африка, употребявайки своите преимущества в региона на новите технологии и развиването на човешкия капитал.

Русия и Китай в Африка

Русия се утвърди в Африка като благонадежден експортьор на сигурност. Китай е стопански сътрудник, който може да блокира всевъзможни начинания на Съединени американски щати със своите вложения. Русия също показва, че е в положение да обезпечи сигурност там, където в продължение на доста години Франция, Съединени американски щати, Европейски Съюз и Организация на обединените нации печелеха от битката с тероризма и, подкрепяйки този тероризъм, настройваха една група против друга.

Така Русия и частите на ЧВК " Вагнер " съумяха да обезпечат сигурността в Централноафриканската република, да стартират битката с тероризма в Мали, където от 2013 година Европейски Съюз, Франция и Организация на обединените нации доведоха обстановката до сериозна точка. В прилежащите Нигер и Буркина Фасо постоянно се организират манифестации на локални поданици с апели да се призове Русия за помощ против екстремистите и ислямистите.

Към 2022 година 52 страни в Африка са подписали съглашения за съдействие с Китай по плана „ Един пояс, веднъж “, най-големият брой страни на един континент. Китай има намерение да стане най-големият търговски сътрудник на Африка както във връзка с вноса, по този начин и на износа. По отношение на вложенията, Китай се ангажира да инжектира още 60 милиарда $ в Африка до 2035 година в промишлености, подкрепящи африканското селско стопанство, инфраструктура, индустриален потенциал, запазване на околната среда, цифрова стопанска система, синя стопанска система и други

Русия също има стопански ползи в Африка. На континента работят съветски компании: Росатом, Руските железници, АЛРОСА, РУСАЛ, Газпром, Татнефт. Има съществени вероятности за развиване на икономическото съдействие. Износът на сигурност обаче продължава да бъде основен геополитически запас. Ето за какво съперниците на Русия са най-раздразнени от активността на съветските структури за сигурност, които западните анализатори, макар разликата във формалните наименования, сплотяват под името ЧВК Вагнер.

Русия преглежда Африка като един от полюсите на формиращия се многополюсен свят: не обект, а индивид на връзките, независим цивилизационен, културен и стопански център. По сходен метод схваща връзката си с Африка и Китай.

Като цяло съветските и китайските ползи в Африка не са антагонистични. Напротив, двете страни са настроени да си сътрудничат. Както означи Михаил Богданов, специфичен представител на президента на Руската федерация за Близкия изток и Африка, заместник-министър на външните работи на Руската федерация Михаил Богданов в изявление за „ Аргументи и обстоятелства “ на 9 декември, няма учредения за съревнование сред Русия и Китай в Африка.

„ Напротив, по доста въпроси от африканския дневен ред китайските сътрудници работят като наши съидейници. Заедно с Пекин, да вземем за пример, неведнъж сме блокирали антималийски начинания, импортирани в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от французите “, акцентира високопоставеният съветски посланик.

Франция vs.

На 16 декември в Бамако, столицата на Централноафриканската република, беше осъществен опит за убийството на ръководителите на съветската филантропична задача. Ръководителят на Руския дом Дмитрий Ситий получи пакет с експлозив, който детонира в ръцете му. Ден по-късно представителството на Европейски Съюз в Банги изгоря, няма потърпевши.

Както описа предприемачът Евгений Пригожин, преди да загуби схващане, Дмитрий Ситий съумял да каже: „ Видях записка: „ Това е за вас от всички французи, руснаците да се махат от Африка “. Бизнесменът сподели, че към този момент е подал заявление до Министерството на външните работи на Руската федерация, с цел да стартира процедура за оповестяване на Франция за страна спонсор на тероризма.

Терористичната офанзива против съветски посланик в Централноафриканската република се случи на фона на съществено изстудяване на връзките сред Банги и Париж. На 15 декември последните 130 френски бойци, ситуирани в Централноафриканската република, напуснаха страната. Франция намерено декларира, че е недоволна от дейностите на Русия и опитите й да помогне на страните от африканския континент да се освободят от зависимостта си от някогашните колонизатори. По-рано, през декември 2020 година, точно Париж стоеше зад опита на бойци от Коалицията на патриотите за смяна да завладяват столицата на страната и да провалят изборите.

Френското управление неведнъж е изразявало неодобрение от дейностите на Русия в нейните някогашни колонии, изключително там, където взеха решение изцяло да се откажат от военното съдействие с Париж в интерес на Москва (Мали и Централноафриканската република).

За последно френският президент Еманюел Макрон насочи обвинявания към Русия преди месец. Говорейки пред частния ефирен оператор TV5Monde в Тунис на франкофонска среща на върха, Макрон сподели, че Русия ръководи " грабителски планове " в африканските страни, където Франция се проваля във военно отношение и губи въздействие.

„ Някои страни, които желаят да усилят въздействието си в Африка, се стремят да навредят на Франция, като сеят подозрения и основават база за личните си ползи “, сподели Макрон, добавяйки, че спонсорираните от Русия групи подхранват антифренски дискурс по доста телевизионни канали.

Бъдещето на съдействието

В момента Русия се приготвя за срещата на върха Русия-Африка и икономическия конгрес, които ще се проведат в северната столица през юли 2023 година Според изказванията на публични лица, специалисти, учени и парламентаристи, които приготвят законодателната рамка за поощряване на руско-африканското съдействие, основните тематики ще бъдат:

Военнотехническо съдействие и съдействие в региона на сигурността.

Осигуряване на продоволствената сигурност на африканските страни. В това отношение са значими съветските начинания да доставят гратис своите торове в Африка и да обезпечават доставки на зърно за най-бедните страни в света.

Противодействие на натиска на Съединени американски щати върху африканските страни, противопоставяне на санкционната политика на Вашингтон

Взаимноизгодно икономическо съдействие.

Хуманитарно съдействие: научно, просветително, културно.

На 11 декември съветският президент Владимир Путин разпореди на съветското държавно управление и Министерството на образованието да обезпечат финансиране за научни проучвания върху историята на произхода, развиването и последствията от колониалната политика на европейските страни на африканския и други континенти. Въпросите на колониализма в предишното и актуалния неоколониализъм, идеологическото наличие на дискурса за антиколониалната битка явно също ще бъдат разисквани на срещата на върха Русия-Африка.

Самият конгрес има за цел да даде нов подтик на съдействието и да покаже невъзможността за изолираност на Русия в света, макар натиска на Запада и сложната обстановка по фронтовете на Специалната военна интервенция. Степента, в която африканските страни ще бъдат подготвени да продължат контактите си с Москва обаче, значително ще зависи от положението на нещата на тези фронтове. Там се взема решение самото бъдеще на Русия и най-малкото нейният статут на интернационалната сцена.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР