Африкански лидери и водещи активисти за борба с климатичните промени

...
Африкански лидери и водещи активисти за борба с климатичните промени
Коментари Харесай

Африка има нужда от пари: Ясното послание за борбата с климатичните промени

Африкански водачи и водещи деятели за битка с климатичните промени организират първата по рода си африканска среща на върха по въпросите на климата.

Събитието от 4 до 6 септември е отдадено на възходящата опасност от изменението на климата на целия континент.

Форумът се организира в Найроби и е проведен от кенийското държавно управление и Африканския съюз. Темата е " стимулиране на екологичния напредък и решения за финансиране на климата за Африка и света ".

Ораторите на конференцията се стремят да изкажат мощна позиция по въпроса и да обезпечат по-голяма финансова поддръжка за Африка, оповестява Euronews.

Те приканват най-богатите страни в света да бъдат държани виновни за въздействието си върху околната среда и за обещаната поддръжка, която към момента не е получена.

" От доста време гледаме на това като на сериозен проблем. Съществуват и големи благоприятни условия за решението му ", съобщи в понеделник президентът на Кения Уилям Руто. Той приказва за многомилиардни стопански благоприятни условия, нови финансови структури, голямото минерално благосъстояние на Африка и идеала за споделен разцвет.

Митика Мвенда, шеф на Панафриканския алианс за климатична правдивост, съобщи, че годишната помощ за климата в размер на 16 милиарда $, която континентът получава сега, е една десета или по-малко от нужното и е " част " от бюджета на някои замърсяващи компании.

" Трябва да последим по какъв начин ще бъдат предоставени обещаните 100 милиарда $ ", съобщи Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата.

През 2020 година на по-бедните страни бяха предоставени над 83 милиарда $ за финансиране на битката с изменението на климата, което е с 4% повече от миналата година, само че към момента не доближава задачата от 100 милиарда $, избрана през 2009 година

" Разполагаме с обилие от чиста, възобновима сила и е жизненоважно да я използваме, с цел да захраним бъдещия си разцвет ", съобщи Мохамед Адоу, създател на Power Shift Africa, преди срещата на върха. " Но с цел да я отключи, Африка се нуждае от финансиране от страните, които са забогатели от нашето страдалчество. "

По време на срещата на върха са планувани полемики за финансирането на дейностите в региона на климата, увеличението на интернационалното финансиране за климата за континента, вложението в природата и биоразнообразието, и развиването на интегрирани и комфортни за живеене африкански градове.

Уилям Руто, който е и ръководител на Комитета на африканските държавни управления по въпросите за изменението на климата, разгласява видеоклип, в който приканва за запазване на околната среда и засаждане на повече дървета.

Въпреки това през юли администрацията му реши да анулира дългогодишната възбрана за комерсиална сеч, което разтревожи природозащитниците, отбелязва Euronews.

Правителството твърди, че ще бъдат изсичани единствено дървета в държавните плантации, само че решението е оспорено в съда.

" Когато една страна организира конференция като нас, би трябвало да даваме образец ", споделя Исаак Калуа, локален природозащитник.

Дърветата бяха изсечени, с цел да се направи път за скоростната автомагистрала, която някои участници в срещата на върха използваха, с цел да пътуват от летището.

Руто стигна до събитията в понеделник с дребен електрически автомобил, само че трафикът в Кения постоянно се състои от неприятно поддържани рейсове и микробуси, които бълват нездравословни излъчвания и замърсяват въздуха.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР