Африканската среща на върха за климата издава единодушен призив към световните лидери да подкрепят глобалния данък върху изкопаемите горива

...
Първата африканска среща на върха за климата приключи с призив
Коментари Харесай

Първата африканска среща на върха за климата приключи с призив към световните лидери да се обединят зад глобален въглероден данък върху изкопаемите горива, авиацията и морския транспорт

От CARA ANNA Associated Press, 6 септември 2023 г., 4:54 ч. Защитник на околната среда каза на срещата на върха, предоставяйки рязко напомняне, че не африканците подкрепят по-богатите страни, използващи зелените площи на континента, за да компенсират продължаващото замърсяване у дома.

„Ние отхвърляме насилствените решения на нашата земя“, каза Присила Ачакпа, основател на Женската екологична програма, пред участниците в срещата в последния ден на събитието. Тя призова т. нар. „Глобален север“ да се „отстрани от перспективата на колониалното минало“. Конференция на нациите за изменението на климата, която е планирана да се проведе в Дубай през декември.

Срещата включва до голяма степен лидери в правителството, бизнеса и гражданското общество, много от които ветерани на други климатични събирания.

„Преминаването от събитие на събитие не ни оставя много време за конструктивно мислене“, за да преодолеем пропуските, които все още разделят общностите на най-добрите начини за намаляване на емисиите, каза Саймън Стийл, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата.

Въглеродни пазари, при които замърсителите ефективно компенсират емисиите чрез инвестирането в засаждане на дървета или инициативи за опазване, са по-евтини за покупка в Африка, отколкото в много други части на света, където схемите са по-стриктно регулирани. Африканските нации търсят по-добра цена, за да помогнат за постигането на собствените си цели за намаляване на емисиите.

На пазара в Африка континентът печели по-малко от $10 на тон въглерод. Други региони могат да получат над $100 за същата сума. При търговията с въглерод един издаден кредит се равнява на 1 тон въглероден диоксид или друг еквивалент на парников газ, отстранен от атмосферата.

Доброволният въглероден пазар, който остава доминиращ в Африка, е засегнат от опасения за почтеност и прозрачност. Екологичните групи са загрижени, че това е безплатен пропуск, за да продължите да замърсявате.

___

Следете отразяването на AP от проблемите на климата и околната среда на https://apnews.com/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР