Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света,

...
Афганистан се превърна в най-репресивната страна за жените в света,
Коментари Харесай

ООН: Афганистан, управляван от талибаните, е най-репресивната страна за жените в света

Афганистан се трансформира в най-репресивната страна за дамите в света, откогато талибаните взеха властта, съобщи през днешния ден Организация на обединените нации, представена от Асошиейтед прес.

На дамите им бяха отнети съществени права и новите ръководещи " са се фокусирали главно върху налагането на правила, които на процедура оставят множеството дами и девойки хванати в капан в домовете им ", се споделя в изказване на Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан, оповестено на Международния ден на дамата.

Въпреки първичните си обещания за по-умерена политика що се отнася до правата на дамите талибаните постановиха строги ограничения, откогато взеха властта през август 2021 година Тогава ислямистите се върнаха на власт в Афганистан, възползвайки се от изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО след война, траяла две десетилетия. Талибаните не разрешиха образованието на девойките след шести клас и достъпа на дамите до публични места като паркове и спортни зали . Жените също по този начин нямат право да работят в национални и интернационалните неправителствени организации, като по разпоредба би трябвало да носят облекла, които покриват тялото им.

" Под ръководството на талибаните Афганистан остава най-репресивната страна в света във връзка с правата на дамите ", сподели Роза Отунбаева, специфичен делегат на генералния секретар на Организация на обединените нации и началник на задачата в Афганистан. " Смущаващо е да следим техните методични, целенасочени и систематични старания за изтласкване на афганистанските дами и девойки от публичната сфера ", добави тя.

Ограниченията и най-много възбраните за обучение и работа в неправителствени организации провокираха грубо наказание от интернационалната общественост. Въпреки това талибаните не демонстрират признаци на оттегляне и настояват, че възбраните са краткотрайни и са въведени, тъй като дамите не носят вярно забрадките си и не съблюдават разпоредбите за разделяне на половете, отбелязва АП.

Що се отнася до възбраната дамите да получават университетско обучение, талибанското държавно управление сподели, че някои от преподаваните предмети не подхождат на афганистанските и ислямските полезности. " Затварянето на половината от популацията на страната у дома в изискванията на една от най-големите филантропични и стопански рецесии в света е голямо деяние на национално самонараняване ", съобщи Отунбаева.

" Това ще обрече на беднотия и на взаимозависимост от помощи освен дамите и девойките, само че и всички афганистанци за генерации напред ", добави тя, като съгласно нея това ще изолира Афганистан още повече от личните му жители и от останалия свят.

Мисията на Организация на обединените нации в Афганистан също по този начин съобщи, че регистрира съвсем непрекъснат поток от дискриминационни укази и ограничения против дамите след идването на талибаните на власт. Част от тях са свързани с правото на дамите да пътуват или да работят отвън рамките на домовете си, като достъпът до пространства е значително стеснен. Освен това дамите в страната не разполагат с правото да вземат решения на всички равнища в обществения бранш.  

Представители на ръководеното от талибаните държавно управление на Афганистан не пожелаха да разясняват по случая.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР