Аферата "Фипронил" придобива все по-големи мащаби в България. Вчера министърът

...
Аферата "Фипронил" придобива все по-големи мащаби в България. Вчера министърът
Коментари Харесай

ВНИМАНИЕ! Яйцата с фипронил се множат с по 100 000 на ден

Аферата "Фипронил " придобива все по-големи мащаби в България. Вчера министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че броя на нечистите яйца, създадени от трите ферми в Поликраище, към този момент надминава 1.5 милиона. Количествата порастват, тъй като кокошките там не престават да снасят - по 100-120 хиляди яйца дневно, изясни Порожанов по Нова тв. Но откогато птицефермите бяха хванати в нарушаването, стоката им е под забрана и няма по какъв начин да стигне до пазара. Преди това обаче стотици хиляди яйца са залели комерсиалната мрежа в страната. Малка пратка от 7000 бройки е отпътувала и за Кипър, сподели агроминистърът.

Вчера стана ясно, че голяма част от птиците в трите ферми, употребили фипронил за обезпаразитяване на площадките си, ще бъдат унищожени, както и всички яйца, нечисти с химикала. Ведомствата обаче се разминаха за метода, по който ще стане унищожаването. Във вторник от Българската организация за сигурност на храните обясниха, че яйцата не могат да бъдат изгорени в екарисаж поради фипронила в тях и би трябвало да бъдат "загробени " - т.е. заровени на особено място. Министърът обаче сподели през вчерашния ден, че те ще бъдат унищожени като кокошките носачки - в екарисаж. От БАБХ не можаха да отговорят на въпроса на в. СЕГА по какъв начин в последна сметка ще се действа.

В обектите в Поликраище бяха открити 17 петлитрови туби с препарата фипронол, с които са били пръскани тревните площи. Изследванията там не престават и едвам когато пробите за съществуване на фипронил стартират да дават негативни резултати, птицефермите ще могат да се върнат на пазара, изясни Порожанов. В момента и прокуратурата се занимава с "аферата Фипронил ", като ревизира дали не става дума за незаконно безгрижие и основаване на риск за здравето на хората.

От разясненията на Порожанов се разбра въпреки всичко, че мащабите на бедата у нас са надалеч по-малки в сравнение с в Холандия и Белгия, където бяха затворени над 250 ферми. В нашите яйца бяха открити 0.027 мг/кг, до момента в който в холандските са били засечени до 1.5 мг фипронил - в случай че съгласно евронормите "доза " от 0.72 се счита за рискова.

Министърът сподели, че съгласно личните му калкулации човек с тегло от 70 кг би трябвало да изяде за седмица 70-80 от нечистите яйца от Поликраище, с цел да си аргументи проблеми със здравето. А сходно количество яйца не е целесъобразно даже и когато не съдържат фипронил.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР