АЕЦ Запорожие е загубила връзка с основната електроснабдителна мрежа и

...
АЕЦ Запорожие е загубила връзка с основната електроснабдителна мрежа и
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие загуби връзка с мрежата. Работи само резервно трасе

АЕЦ " Запорожие " е изгубила връзка с главната електроснабдителна мрежа и обезпечава сила посредством аварийно трасе. Това заяви Международната организация за атомна сила (МААЕ) късно в събота.

Информацията идва ден откакто екип от нуклеарни инспектори на МААЕ, с цел да оцени сигурността ѝ. Украинската централа е под контрола на Русия, само че в нея не престават да работят украински инженери.

В събота от МААЕ споделиха, че АЕЦ-ът " още веднъж е изгубил връзка с последния си останал основен външен електропровод, само че оборудването продължава да доставя електричество към мрежата посредством аварийна линия ". Останалите три електропровода са били развалени по-рано по време на спора, излиза наяве от изказването.

През последните седмици Москва и Киев си размениха обвинявания, че обстрелват електроцентралата. Като рядко удостоверение в събота украинската войска заяви, че е нанесла удари против съветски военни позиции към град Енерходар, покрай АЕЦ " Запорожие ".

" Потвърдено е, че в региона към градовете Херсон и Енерходар с прецизни удари на нашите въоръжени сили са унищожени три артилерийски системи на съперника, както и склад с муниции и до една рота бойци ", споделиха от Генералния щаб на Украйна.

В ежедневния си брифинг в събота от съветското министерство на защитата споделиха, че украинските сили са се пробвали да завладяват централата предходната нощ, само че са били отблъснати. Информацията не може да бъде доказана посредством самостоятелни източници. Към момента няма мнения от украинска страна.

По-рано от МААЕ оповестиха, че шестима инспектори екипа на организацията ще останат в АЕЦ " Запорожие ", като двамата от тях - за непрекъснато. Предстои те да изготвят отчет за сигурността на най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа, която сега е под съветски надзор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР