АЕЦ Козлодуй“ започва процедурата по избор на EPC контрактор за

...
АЕЦ Козлодуй“ започва процедурата по избор на EPC контрактор за
Коментари Харесай

АЕЦ „Козлодуй“ започва процедурата по избор на EPC контрактор за изграждането на седми блок на централата

АЕЦ „ Козлодуй “ стартира процедурата по желание на EPC контрактор за построяването на седми блок на централата.
От сдружението са разгласили известие на британски език с публикация за проявление на интерес към създаване на нов нуклеарен блок. Това се прави предвид на решението на Народното събрание от 18 декември предходната година „ за предприемане на дейности по създаване на 7-ми и 8-ми блок на площадка № 2 на АЕЦ Козлодуй с технология АР-1000 “. Поканата за заинтригуваните страни е качена на страницата на „ АЕЦ Козлодуй Нови Мощности “ ЕАД, обява има и на страницта на АЕЦ „ Козлодуй “ с линк, препращащ към обявата.
Това е първичният стадий от избора на EPC контрактор (engineering, construction, procurement and commissioning или EP+C turnkey contract).  Компаниите показали интерес към построяването на нов нуклеарен блок би трябвало да дават финансови данни за положението на представляваните от тях сдружения за последните пет години от 2018 година до 2022 година Финансови доклади за последните 5 години би трябвало да имат чиста облага и оборот за последните 5 години, надхвърлящ приблизително 6 милиарда щатски $ за този интервал. В случай на деклариран интерес от консорциум, всички членове на консорциума дават заверени копия на техните одитирани финансови доклади. Финансовите доклади би трябвало да са показани в американски долари.
Важен детайл в декларирания интерес е доказване на опит в нуклеарната сфера и то подобен, добит в последните 15 години. Става дума за доказване на опит като водещ конструктор по договор/и за създаване и въвеждане в употреба на най-малко два нуклеарни блока. Изрично е записано обаче, че претендентите от Руската федерация няма да бъдат класирани в тази процедура. Това на процедура лимитира избора на EPC контрактор до няколко европейски, китайски, корейски и вероятно американски компании. Причината е, че това са главните сдружения, които могат да се похвалят с сходен опит в последните години.
Процедура включва и е лимитирана до предварителна подготовка на претендентите и асортимент, като се ревизира желаната информация, подадена от заинтригуваните претенденти за сходство с критериите за допустимост и предварителна подготовка на база „ издържал/неиздържал “. Одобрените претенденти, които дават отговор на критериите за предварителна подготовка ще имат опция да подават офертите си в обособена нова процедура. За задачите на детайлните договаряния с определените в шортлистата ще бъде стартирана обособена нова процедура. В нея офертата би трябвало да бъде създадена в сходство с условията. След това ще се водят договаряния за избора на EPC контрактор. Посещение на място ще бъде проведено за определените претенденти на по-късен стадий.
Процедурата може да бъде анулирана във всеки един миг, без това да води до проблеми за претендентите. Крайният период за изложение на интерес за присъединяване в процедурата е 2 февруари в 17:00 часа българско време. Предложенията се одобряват на британски език.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР