АЕЦ Козлодуй да започне преговори с потенциалния строител на нови

...
АЕЦ Козлодуй да започне преговори с потенциалния строител на нови
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат ускорени преговори за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ " Козлодуй " да стартира договаряния с евентуалния строител на нови блокове в централата - южнокорейската компания " Хюндай ". Това оферират депутатите от ГЕРБ-СДС Делян Добрев и от Движение за права и свободи Станислав Анастасов. Проектът на решение ще бъде прегледан в сряда на съвещание на енергийната комисия в Народното събрание.
 
В решението е записано, че Народното събрание взема решение, че дъщерното сдружение на атомната централа - АЕЦ " Козлодуй - Нови мощности " би трябвало да стартира договаряния с останалия единствен претендент за строителството на 7-ми и 8-ми блок - южнокорейската компания " Хюндай " (Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd.).
 
В решението също по този начин е записано, че оптималната цена на първия стадий от инженеринга на плана не би трябвало да надвишава 200 млн. евро. Записано също по този начин, че наложително 30% от дейностите по строителството на централата би трябвало да се правят от български компании като подизпълнители.
 
Избраната компания ще би трябвало да извърши строителство, планиране и въвеждане в употреба на новите блокове по технологията АП 1000. Очаква се новите блокове да са с потенциал 1200 мегавата всеки.
 
От АЕЦ " Козлодуй - нови мощности " оповестиха през днешния ден и капиталовото си предложение за създаване на осми блок на централата, тъй че да бъде осъществена оценка на влияние върху околната среда.
 
В края на идващия месец се чака американската компания " Уестингхаус " да показа отчет, в който да бъде оповестена първа планирана цена на новите блокове. По данни на енергийното министерство, цената, която ведомството чака, е да не бъде по-висока от 14 милиарда $. Цената на тока пък не би трябвало да надвишава 127 лв. за мегаватчас.
 
Очаква се новият 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " да бъде построен по технологията АП 1000 като ще е първият план в Европа от този тип.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР