Адвокатите на оцелелите от стрелбата в Бъфало и семейството на жертвата завеждат дела срещу родителите на стрелеца, оръжейни компании и компании за социални медии

...
Адвокатите, представляващи оцелелите и член на семейството на една от
Коментари Харесай

Адвокатите, представляващи оцелелите и член на семейството на една от жертвите, които загинаха при расистката масова стрелба в магазин за хранителни стоки в Бъфало миналата година, са завели две съдебни дела срещу компаниите за социални медии, родителите на стрелеца и оръжейните компании, според които те са улеснили и оборудвали стрелеца, според към съдебни документи.

В съдебните дела се твърди, че родителите на тогавашния 18-годишен Пейтън С. Джендрън са „абдикирали от задълженията си“, като не са се намесили, въпреки че са знаели за проблемите с психичното здраве на сина си или са предприели каквито и да е стъпки, за да ограничат достъпа на сина си до поне един пистолет.

Гражданските дела, заведени във вторник във Върховния съд на окръг Ери в Ню Йорк, твърдят, че производителят на брави за пълнители за оръжия, бизнесът, който е продал на Gendron пистолета, използван при стрелбата, и компания, която е продала бронежилетки Gendron, са проявили небрежност и са допринесли за стрелбата .

Рут Уитфийлд и нейният съпруг Гарнел Уитфийлд-старши. Рут Уитфийлд и нейният съпруг Гарнел Уитфийлд старши. С любезното съдействие Гарнел Уитфийлд младши

Джендрън беше осъден на доживотен затвор през февруари за извършването на масовата стрелба, която уби 10 души на Tops Friendly Markets в Източен Бъфало на 14 май 2022 г. Всички убити жертви бяха чернокожи.

„Онзи ден направих ужасно нещо“, каза той при изслушването на присъдата. „Стрелях и убивах хора, защото бяха черни. Поглеждайки назад сега, не мога да повярвам, че наистина го направих. Повярвах на това, което прочетох онлайн, и действах от омраза. Знам, че не мога да го върна, но ми се иска да можех и не искам никой да се вдъхновява от мен и това, което направих.“

Две компании за социални медии, YouTube и Reddit, също са посочени като ответници по съдебните дела, заедно с родителите на Gendron и Google.

Компаниите за социални медии са „трансформирали и пристрастили“ Гендрон, подготвяйки го за атаката, се твърди в съдебните дела. Джендрън многократно цитира в дневника си „поглъщащото влияние, което Reddit и YouTube оказват върху него, включително през седмиците, водещи до атаката му в Tops“, според съдебните дела.

Съдебните дела търсят наказателни и компенсаторни вреди.

Говорител на YouTube каза пред NBC News: „Изпитваме най-дълбоко съчувствие към жертвите и семействата на ужасяващата атака в магазин за хранителни стоки Tops в Бъфало миналата година. През годините YouTube инвестира в технологии, екипи и политики за идентифициране и премахване на екстремистко съдържание. Ние редовно работим с правоприлагащите органи, други платформи и гражданското общество, за да споделяме информация и най-добри практики.“

CNN се свърза с компаниите за социални медии, компанията майка на YouTube Google и оръжейните компании и адвокатите на родителите на Gendron за коментар.

Необходима е отговорност, казват оцелелите

Едно от съдебните дела беше заведено от името на Уейн Джоунс, чиято майка Селестин Чейни загина при стрелбата.

„Точно както Стрелецът е държан наказателно отговорен за действията си, обвиняемите, посочени в това дело, трябва да отговорят за критичните роли, които са изиграли в улесняването на тази осъдителна масова стрелба“, се казва в делото.

Атаката „можеше да бъде предотвратена“, каза Джоунс в прессъобщение от организацията с нестопанска цел Everytown for Gun Safety в сряда.

Payton Gendron слуша по време на изслушването на присъдата си в сряда. Пейтън Гендрон слуша по време на изслушването на присъдата му в сряда. Дерек Джи/The Buffalo News/AP

„Насилствените действия на привърженик на бялото превъзходство, който се насочи към моята общност, откъснаха майка ми от мен и нейните девет внука“, каза Джоунс. „Тази расистка атака можеше да бъде предотвратена; много компании и лица имаха силата да спрат това да се случи. Единствената ми надежда е, че това съдебно дело може да повиши осведомеността и да ги подведе под отговорност, така че друг стрелец да не може да нанесе същия вид терор и неизчислими щети.

Fragrance Харис Станфийлд, един от 16-те оцелели при стрелбата във второто дело, каза, че се надява лицата и компаниите да бъдат подведени под отговорност.

„Никога няма да забравя звуците от изстрели, отекващи из Tops в това, което се чувствах като типичен съботен следобед, когато за миг моята бакалия се превърна във военна зона“, каза Харис Станфийлд в прессъобщението от Everytown.

„Докато избягах без рана от куршум, ужасът, който стрелецът причини на мен и на други оцелели, ще живее с нас завинаги. Надявам се, че това съдебно дело може да помогне не само да се държат отговорни лицата и организациите, които са позволили на стрелеца да извърши своето расистко буйство, но и че можем да променим разговора за това кой е жертва след трагедии като тази.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР