Кой причини опустошителния горски пожар на Мауи? Съдебният процес добавя телекомуникационни компании и собственици на земя към списъка

...
Адвокатите, които заведоха предложен колективен иск срещу Hawaiian Electric, обвинявайки
Коментари Харесай

Адвокатите, които заведоха предложен колективен иск срещу Hawaiian Electric, обвинявайки компанията за комунални услуги в причиняването на опустошителния горски пожар в Лахайна в Мауи, молят съдия да им позволи да разширят делото, за да включат телекомуникационни компании заедно с частни и обществени собственици на земя.

Горските пожари в Хавай, започнали на 8 август, убиха повече от 100 души и изгориха над 2000 акра в Лахайна, както и стотици акра в Кула и Олинда на остров Мауи. Произтичащото от това унищожаване на домове, предприятия, инфраструктура и загуба на туризъм може да доведе до икономически загуби до 6 милиарда долара, според оценка на Moody’s.

В предложение от адвокатите на ищеца се казва, че те искат „да предявят подобни искове срещу допълнителни ответници за собственото си поведение, което е причинило и/или допринесло за пожара“.

В момента има десетки посочени ищци, но адвокатската кантора на LippSmith LLP иска да й бъде даден статут на колективен иск, за да покрие всички, засегнати от щетите от Lahaina Fire.

Първоначалният костюм твърди, че Hawaiian Electric е виновен за пожара, тъй като не е изключил електропроводите, които са били съборени от силни ветрове. Сега ищците казват, че доставчикът на кабелна телевизия Charter Communications и телефонната компания Hawaiian Telecom също са допринесли за опасността, твърдейки, че са „претоварили поне някои от електрическите стълбове, дестабилизирайки ги“, правейки дървените стълбове по-вероятно да се счупят.

Измененият иск също така казва, че някои частни и обществени собственици на земя са проявили небрежност, като са допуснали „силно запалима“ растителност върху имотите си, което е допринесло за бързото разпространение на пожара.

Сара Салмонезе седи там, където някога се намираше апартаментът й в Лахайна, Мауи, Хавай, два дни след като беше опустошен от горски пожар, в петък, 11 август 2023 г. Броят на жертвите на горските пожари в Мауи нарасна до 80 късно в петък и служители казаха, че броят им се очаква да нарасне, тъй като федералната помощ пристига, за да започне търсене в силно повредени структури. (Go Nakamura/The New York Times) Сара Салмонезе седи там, където някога се намираше апартаментът й в Лахайна, Мауи, Хавай, два дни след като беше опустошен от горски пожар, в петък, 11 август 2023 г. Броят на загиналите от горските пожари в Мауи нарасна до 80 късно в петък и официалните лица казаха Очакваше се броят им да нарасне, когато федералната помощ пристигне, за да започне търсене в силно повредени структури. (Go Nakamura/The New York Times) Go Nakamura/The New York Times/Redux галерия

Адвокатът Греъм Лип Смит каза пред CNN, че предложените нови обвиняеми са добавени, след като правният екип получи първата си възможност да изследва повредените електрически стълбове, които са били съхранявани като доказателство. „Нашият екип работи денонощно, за да разследва причината за пожара и експлозивното му разпространение“, каза той. Съдът ще трябва да одобри добавянето на допълнителни обвиняеми.

CNN се обърна към Charter и Hawaii Telecom за коментар. Hawaiian Electric по-рано заяви, че не коментира висящи съдебни спорове. Никой от посочените ответници все още не е подал отговор на иска в съда.

Hawaiian Electric каза, че падащите електропроводи при силни ветрове изглежда са причинили пожар в ранната сутрин на 8 август, но електропроводите в Западен Мауи са били без ток за повече от шест часа до момента, в който е избухнал втори следобеден пожар района на Лахайна.

Компанията твърди, че „всички линии до Лахайна са останали без ток и цялото захранване в района е останало изключено“, преди пожарът да започне в този район.

Акциите на Hawaiian Electric се сринаха с 67% след избухването на пожарите на 8 август. Акциите на Charter останаха непроменени по време на предпазарната търговия в четвъртък. Hawaiian Telecom е частна собственост.

Окръг Мауи заведе отделно дело в края на миналия месец срещу Hawaiian Electric и нейните дъщерни дружества, твърдейки, че небрежността на компанията за комунални услуги е причинила опустошителните горски пожари. В делото се твърди, че електрическата компания „неизвинително е поддържала електропроводите си под напрежение“ в началото на август, въпреки факта, че Националната метеорологична служба е издала предупреждение за силен вятър и предупреждение за пожар.

Изпълнителният директор на Hawaiian Electric Шели Кимура каза в изявление след делото на Мауи, че компанията смята, че жалбата е фактически и правно безотговорна.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР