Адвокати по правата на човека заявиха в петък, че са

...
Адвокати по правата на човека заявиха в петък, че са
Коментари Харесай

Адвокати по правата на човека отиват в съда, за да спрат доставките на германско оръжие за Израел

Адвокати по правата на индивида обявиха в петък, че са подали незабавен апел против държавното управление на Германия да спре износа на военни оръжия за Израел.

Те показват аргументи да се счита, че те се употребяват по способи, нарушаващи интернационалното филантропично право в Газа.

Холандски съд подреди на Холандия да блокира целия експорт на части за изтребители F-35 за Израел заради опасения, че те са били употребявани за офанзиви против цивилни цели в обсадената от Израел линия Газа, където са убити десетки хиляди.

Израел отхвърля умишленото атакуване на цивилни във войната в Газа, заявявайки, че бойците на Хамас употребяват жилищни региони за прикритие, което палестинската ислямистка формация отхвърля.

Делото в Берлин, заведено от няколко организации, в това число Европейския център за правна поддръжка, Правото за Палестина и Палестинския институт за обществена дипломация, беше заведено в административен съд от името на палестинците в Газа.

В изказване юристите споделиха, че доставките на оръжие и поддръжката, предоставена от Германия на Израел, нарушават отговорностите на страната по Закона за надзор на военните оръжия.

Те цитираха заповед от януари на Международния съд за Израел да предприеме дейности за попречване на актове на геноцид в Газа, която е подложена на блокада и навлизане след офанзивата на Хамас на 7 октомври. Израел отхвърля обвиняванията в геноцид.

„ Само догатката е задоволително – че оръжията се употребяват за осъществяване на дейности, които нарушават интернационалното право – за отдръпването на специалисти по оръжията според закона “, сподели юристът Ахмед Абед на конференция в петък в Берлин.

Той сподели, че чака решение в границите на две до три седмици.

Говорителят на немското държавно управление Кристиане Хофман сподели, че не може да разяснява правосъдното дело в Берлин и дали Германия ще спре износа на оръжия за Израел в очакване на решение.

" Федералното държавно управление нормално преглежда всеки експорт на оръжие поотделно и взема поради редица фактори, в това число правата на индивида и филантропичното право ", сподели тя, запитана по въпроса от кореспонденти.

Експерти по интернационално право споделиха, че е малко евентуално правосъдният спор да успее да спре подобен експорт на оръжия според административното право, само че може да накара Берлин да преразгледа позицията си, в случай че бъдат предоставени доказателства.

„ Това може да натрупа политически напън върху немското държавно управление... да бъде по-прозрачно и да заявява кои оръжия възнамерява да трансферира или кои оръжия в действителност е трансферирало на Израел “, Макс Мутшлер, старши откривател в Международния център за конфликтология, сподели.

Правозащитните групи биха имали по-голям късмет за триумф, в случай че отнесат случая до Международния съд в Хага, сподели юрист Холгер Ротбауер, който сполучливо съди производителя на оръжия Heckler & Koch за доставки на оръжие за Мексико през 2010 година

„ Струва ми се, че липсва немски закон, който да обгръща случая “, сподели Ротбауер, като акцентира, че единствено страна, директно наранена от административно решение, може да заведе дело, с цел да го спре. Адвокатите споделиха, че работят от името на жителите на Газа.

Повече от 33 000 палестинци са били убити и 75 750 ранени при военната атака на Израел против Газа от 7 октомври насам, заяви министерството на опазването на здравето в Газа в настояща информация в петък.

Тъй като Газа е в руини и по-голямата част от нейното 2,3-милионно население е насила да напусне домовете си и разчита на помощ за оцеляване, Израел е изправен пред възходящи апели от страна на съдружниците да спре войната и да разреши безпрепятствена помощ в анклава, като критиците споделят, че държавните управления би трябвало да заплашват да откажат военни помощ, в случай че не го направи.

След нападението на Хамас против Израел през октомври, което умъртви 1200 души, съгласно израелските данни, Германия е един от най-верните съдружници на Израел дружно със Съединените щати.

Миналата година Германия утвърди експорт на оръжие за Израел на стойност 326,5 милиона евро, в това число военно съоръжение и бойни оръжия, което е 10-кратно нарастване спрямо 2022 година, съгласно данни на Министерството на стопанската система.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР