Адвокати от цялата страна пристигат в Пловдив, за да участват

...
Адвокати от цялата страна пристигат в Пловдив, за да участват
Коментари Харесай

Юристи от цяла България на национален форум в Пловдив

Адвокати от цялата страна идват в Пловдив, с цел да вземат участие в първата конференция на свободната адвокатура в България. Форумът е отворен за всички адвокати, които имат отношение към развиването на специалността.

Организаторите упорстват за промени в Закона за адвокатурата, които да защитят адвокатския труд, да пазят ползите на специалността и да повдигнат реномето й пред обществото.

Първият опит за такова изменение е от 2014 година Тогава на „ националните конференции “, провеждани от Висшия адвокатски съвет, беше съединен законопроект. Тези конференции бяха закрити за редовите юристи, като в тях участваха създателите на законопроекта, членове на адвокатските препоръки и Висшия адвокатски съвет. Законопроектът беше импортиран в Народното събрание при започване на 2015 година без публично разискване и предварителна оценка на въздействието. В него имаше както положителни оферти, по този начин и противоречиви текстове и откровени недоразумения. Висшият адвокатски съвет не съумя да отбрани плана пред обществото и той по този начин и не беше признат от Народното събрание. Явно това би трябвало да бъде сторено от редовите юристи, споделят уредниците на събитието.

Работна група, формирана от Висшия адвокатски съвет, е изготвила нов план за промени във въпросния закон, въз основата на остарелия аварирал законопроект. Този нов план се приема сега от съвета текст по текст при закрити порти. Това, което е известно досега е, че планът не планува промяна на декларативното, само че неосъществено самоуправление на Адвокатурата, а „ бетонира “ властта на нейните висши органи. Не са разисквани и взети поради предложенията, направени от редица юристи.

На самата конференция всеки юрист може да участва персонално, да се изкаже свободно и да направи оферти. В края на работата ще се обобщят резултатите и ще се излезе с съответни оферти за промяна на адвокатската специалност. Ще бъдат разисквани и всички известни направени планове и оферти за изменение на закона.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР