Адвокатът на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил

...
Адвокатът на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални е бил
Коментари Харесай

Адвокатът на Навални е бил задържан в Москва

Адвокатът на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални е бил арестуван за малко в Москва, предават няколко международни издания, измежду които BBC и Reuters.

Новината се появи в съветските медии, които настояват, че юристът Василий Дубков е арестуван за " нарушение на публичния ред ". Така и не излиза наяве обаче по какъв начин тъкмо го е нарушил. Впоследствие той е бил освободен, само че е отказал да разяснява повода за ареста му.

Дубков придружаваше майката на Навални - Людмила, в арктическата затворническа колония, където съветският опозиционер умря на 16 февруари. Именно с негова помощ тя съумя да види тялото му предходната събота - цели 8 дни след неочакваната му гибел.

Людмила упрекна проверяващите в тактичност за изнудване и счита, че се пробват да задържат тялото при себе си, до момента в който тя не се съгласи да се сбогува със сина си без обществено заравяне - нещо, което тя отхвърли да одобри.

Говорителят на президента Владимир Путин назова това изказване неуместно и съобщи, че Кремъл няма никакво присъединяване в организацията на погребението на Навални.

Това не е първият път, в който юристи на съветския опозицонен водач са задържани. През октомври 2023 година други негови правни бранители - Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липстер - бяха арестувани по обвинявания в " екстремизъм ".

През 2021 година съветските управляващи не разрешиха Фондацията за битка с корупцията - организацията, ръководена от Навални, като я оповестиха за " екстремистка ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР