Адвокатът на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман поиска от Софийската

...
Адвокатът на осъдения австралийски гражданин Джок Полфрийман поиска от Софийската
Коментари Харесай

Адвокатът на Полфрийман иска преразглеждане на делото за убийство

Адвокатът на наказания австралийски жител Джок Полфрийман изиска от Софийската градска прокуратура да сезира Върховния касационен съд с молба за обновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов през 2007 година
Причината, която адв. Калин Ангелов акцентира, е видео, снимано от охранителните камери в региона на метростанция " Сердика " в нощта на убийството. Записът, озаглавен " Истината за Джок Полфрийман ", беше качен в интернет платформата Youtube в късните часове във вторник от неизвестен профил, като се твърди, че фрагментите са от кориците на делото против Полфрийман. Вероятно юристът се надява съдът да преразгледа решението си, че австралиецът е направил съзнателно ликвидиране, а е работил при самозащита. По време на делото преди 10 години Полфрийман твърдеше, че се е опитал да избави двама роми от нахлуване на футболни ентусиасти.
Качеството на видеото е извънредно неприятно, по тази причина създателят е приложил обяснителни бележки. Първоначално се вижда по какъв начин 16 души, измежду които и 3 дами, слизат по стълбите на подлеза, който се употребява за вход към метространцията. Часът е след среднощ на 28 декември.
По делото е открито, че младежите са отивали на дискотека до Съдебната палата, като преди този момент са използвали алкохол в друго заведение. Най-отпред върви Андрей Монов, облечен със синьо яке с бял кант. След излизането от подлеза групата минава около Министерството на здравеопазването и стопира преди кръстовището с бул. " Ал. Стамболийски ". Когато светофарът светва зелено, по пешеходната пътека пресича друга фигура, която идва от страната на ресторант " Хепи ".
При разминаването си с компанията едно от момчетата потегля да го следи. Андрей Монов също се обръща след непознатия. В този миг различен човек пресича трамвайните релси против хотел " Шератон ", ръкомахайки и пробвайки да ги заприказва. Секунди по-късно се вижда по какъв начин Монов протяга ръка да го удари, само че пропуща.
Веднага по-късно цялата група стартира да преследва единия от непознатите към подлеза, а другият съумява да избяга към църквата " Св. Неделя ". Липсват обаче фрагменти дали е последвал побой над преследвания. Неизвестно време по-късно се вижда австралиецът Джок Полфрийман да тича от ресторант " Хепи " към метространцията.
След към минута групата дружно с Андрей Монов се насочва към Министерството на земеделието, като се движат напълно умерено. Без ясна причина Монов излиза на пътното платно и стартира да бяга към светофара на кръстовището. В този миг групата е настигната от Полфрийман. На фрагментите се вижда, че австралиецът е съборен на земята, а по него са хвърлени три камъка. Заснето е още по какъв начин юноша с бяло яке подвига един от камъните и още веднъж го хвърля по Полфрийман.
Австралиецът се пробва да избяга, като стартира да тича към здравното министерство, само че компанията потегля да го гони. До този миг към момента никой не е засегнат от Полфрийман. Последвалите събития са скрити от билборд, който пречи на видеокамерата. След няколко секунди се вижда по какъв начин Андрей Монов върви към светофара на кръстовището с бул. " Ал. Стамболийски ", криволичейки, и малко по-късно пада на земята, евентуално към този момент намушкан. От идващите фрагменти не излиза наяве какво се случва, само че групата към момента е заобиколила Полфрийман. Тогава виновният за видеонаблюдението усилва мащаба на изображението - австралиецът е лежащ на земята по стомах, а двама мъже се пробват да го защитят от трети, който се пробва да го нападне.
Настоящият юрист на Джок Полфрийман Калин Ангелов удостовери пред " Сега ", че видеото е част от доказателствения материал, прибавен по делото за ликвидиране. " Било е гледано по време на правосъдно съвещание. Аз не съм участвал, само че ми е било разказано, че е пуснато на един преносим компютър и е гледано един-единствен път. Вторачили са се Джок, неговият бранител, прокурорите, съдиите.
Всъщност те одобряват една видеотехническа експертиза, която споделя какво се вижда. Според мен тази експертиза е надълбоко неверна ", съобщи той. Адв. Ангелов изясни, че " специалистът е приел първия юноша, който пресича и стартират да го преследват, като част от компанията ". " Фактически вижда само този, който пресича откъм хотел " Шератон " (б.р. втората фигура, която минава по трамвайните релси) Експертът споделя, че тримата от групата го наобикалят, нещо ръкомахат, той потегля да тича в другата посока. Оттам насетне стартира тезата на съда, че физическият спор е завършил, даже да го е имало ", добави юристът. По негови думи всички участници във видеото са разпитани, с изключение на един.
Към момента Джок Полфрийман се намира в Центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци. След като беше освободен предварително от пандиза с определение на апелативния съд на 18 септември, основният прокурор Сотир Цацаров изиска от Върховен касационен съд да възобнови делото за спиране на наказването му " отнемане от независимост ". Междувременно Полфрийман изиска от Софийския градски съд да анулира една от възбраните да напуща страната. От Софийски градски съд оповестиха в сряда, че отхвърлят да образуват произвеждане, защото наложената възбрана е във връзка наказателното му дело за ликвидиране, което към този момент е завършило през 2011 г - т.е. и възбраната не е в сила
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР