Адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп

...
Адвокат Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на Програма Достъп
Коментари Харесай

Александър Кашъмов: Пандемията засили публикуването на правни документи

Адвокат Александър Кашъмов, началник на правния екип на Програма " Достъп до информация "

© Юлия Лазарова По време на пандемията от COVID-19 сензитивно се ускори публикуването на правни документи, което досега не беше по този начин. Това съобщи юрист Александър Кашъмов, началник на правния екип на Програма " Достъп до информация " (ПДИ) при представянето на годишно изследване на фондацията " Граждански одит на дейната бистрота 2020 ". Годишният отчет на ПДИ се изготвя посредством изследване на интернет страниците на 562 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище, обществено правни субекти и самостоятелни органи на власт, подаване на заявки до тях и като краен резултат - правене на рейтинг на дейната бистрота на институциите.

В подтекста на настоящата обстановка ревюто на юрист Кашъмов бе отдадено на достъпа до информация и прозрачността на институциите по време на пандемията и изключителното състояние. Общата оценка на ПДИ е, че има усъвършенстване общо в дейната бистрота, като и усъвършенстване по отношение на подаването на информация, обвързвана с рецесията. " Остават обаче и част от проблемите ", съобщи юрист Кашъмов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Като позитивна стъпка той уточни основаването на Единен информативен портал за Covid-19, чиято упоритост е да събира цялата информация за ограниченията за пандемията, която се генерира от всички министерства и институции. Същевременно, доста от министерствата не вършат отпратка посредством линк от своите страници към единния портал, някои имат обособена секция COVID-19, други - не, и подават съответстващата информация за дейностите си по отношение на пандемията посредством рубриката вести от пресцентъра.

Всъщност публикуването на тази информация е законово обвързване на държавните органи в осъществяване на член 14, алинея 2 от Закона за достъпа до социална информация, който споделя, че о рганите са длъжни да оповестяват информация, събрана или станала им известна при реализиране на тяхната активност, когато т я м оже да предотврати опасност за живота, здравето и сигурността на жителите или на тяхното имущество , разяснява юрист Кашъмов.

Проблемите към оповестението на заповедите на министъра на опазването на здравето

Ключови в това отношение са заповедите на министъра на опазването на здравето, с които се постановат противоепидемични ограничения. Около тяхното обявяване обаче има редица проблеми, които в последна сметка затрудняват осъществяването на ограничаващите ограничения както от страна на жителите, по този начин и контрола от страна на институциите.

На първо място, не всички такива заповеди се намират на единния информативен портал, а подредбата на тези, които са оповестени, не е удовлетворителна за потребностите на жителите, които се пробват да се ориентират в тази сериозна по размер материя. В портала има секция, където са подредени ограниченията, само че няма линкове към заповедите. Липсва съответно обявяване на тези заповеди, които съгласно самото Министерство на здравеопазването съставляват общи административни актове, което значи, че би трябвало да се обнародват в Държавен вестник, разяснява юрист Кашъмов. " Прегледах новия план на закон, който през днешния ден се разисква в правна комисия - от него също няма изясненост дали тези заповеди се обнародват в Дъждовни води ", добави той.

Друг проблем е, че липсват консолидирани версии на тази заповеди, които са с многочислени промени, от време на време - повече от 10, при които една заповед препраща към друга и така нататък
Липсват претекстове към обособените заповеди кое постанова въвеждането на дадена мярка, а жителите и полицията, която следи за осъществяването, би трябвало да знаят какви са задачите на тези заповеди. Не е задоволително това единствено да се оповестява по време на брифингите, сподели Кашъмов.

Според него продължава да е неразбираем статутът на Националния действен щаб , макар че в секцията на Министерския съвет беше оповестена заповедта на премиера за неговото основаване, след заявки за достъп до информация.

По-подробен разбор на тематиката за прозрачността и достъпа до информация по време на пандемия и изключително състояние юрист Алексъндър Кашъмов изложи в две поредни изявления в Информационния бюлетин на ПДИ (вижте тук брой 3 и тук брой 4)

Представянето на годишния одит на ПДИ бе направено на конференция посредством видео връзка. След ревюто на юрист Кашъмов в диалога се включи по негово предпочитание шефът на дирекция " Модернизация на администрацията " в Министерски съвет Красимир Божанов, който разясни, че част от направените забележки незабавно ще бъдат отразени и да вземем за пример всички министерства ще създадат линкове към единния информативен портал. Администрацията продължава да работи върху консолидираните текстове на заповедите на здравния министър, което е в интерес е на самата нея, защото дава повече изясненост за настоящото положение, сподели господин Божанов.

На направената по-рано забележка, че не е ясно кой поддържа и носи отговорността за портала, той разясни, че техническата поддръжка се прави от " Информационно обслужване ", а отговорността за положението му е на ръководената от него дирекция " Модернизация на администрацията ".

Резултатите от изследването на ПДИ и направените рейтинги на дейната бистрота на институциите - централни държавни органи, локални органи на власт, регионални администрации и други са оповестени на уеб страницата на фондацията тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР