адв. Методи Байкушев в коментар в профила си във фейсбук

...
адв. Методи Байкушев в коментар в профила си във фейсбук
Коментари Харесай

Кой и защо смята българите за глупаци, или за злата игра на служебното правителство с газа

адв. Методи Байкушев в коментар в профила си във фейсбук
В началото на август е служебното държавно управление преднамерено да допусне най-малко две от 4 вероятни неточности:

Да забави стартирането на газовата връзка с Гърция; Да провали доставката на 7-те танкера с полутечен газ; Да не продължи диалозите с Азербайджан за спомагателни количества или; Да не изпълни Чирен.

Днес към този момент е ясно, че държавното управление е решило да си прави подбив с нас и " позволи " всичките 4 неточности. По отношение на газовата връзка още от ден първи започнаха с лъжите, че има незавършени работи . Дори си разрешиха да качват на формалния уебсайт фотоси на неположени тръби, които се оказаха от водопроводен обект, който няма нищо общо с газовата връзка. Досега единствено ГЕРБ беше разкрил хватката " държавна неистина ". Ако някой си е мислил, че назначението на фрагменти на ГЕРБ в служебното държавно управление е инцидентно, време да се разсъни.
Реклама
По отношение на танкерите с полутечен газ - още при сдаването на властта предходният енергиен министър сподели, че е заинтригуван, че служебният министър е отказал да одобри от него информацията за вероятните слотове за разтоварване в Гърция и Турция.

Преди три дни (на 18 август), едвам ден преди приключване на периода на офертите за танкерите с полутечен газ, новият длъжностен министър сподели, че " през вчерашния ден съм разговарял с турския министър дали имат свободни
слотове ". За Гърция не сподели нищо, макар че оттова в това време усилиха доста потенциала на терминала Ревитуса. Не излиза наяве какво е правил нашият енергиен министър по въпроса сред 2 и 17 август, само че е ясно, че слотове за контрактуваните танкери не е търсил.

Разбира се, на 19 август министър Христов сподели, че не е намерил
слотове и по тази причина отхвърля втечнения газ, като се изключи един транспортен съд през октомври. То като не търсиш, няма по какъв начин да намериш. После сподели, че слотовете били доста скъпи. Това, което не ни споделя е, че в случай че слотовете са скъпи през днешния ден, на следващия ден ще са още по-скъпи, тъй като през зимата всичко към този момент ще е резервирано и препродадено три пъти.

А в понеделник министърът разгласи, че " към този момент няма по какъв начин - би трябвало да се договаря с Газпром да възвърне доставките ". За да ни убеди в това даде взаимна конференция с придворните на ГЕРБ синдикати и " индустриалци ", които от 6 месеца работят като агитационен отдел на Бойко Борисов. Да, тези същите като оня от " Неохим ", претендент за народен представител на ГЕРБ, дето му бил безценен газа и щял да затваря, а се оказа, че направил облага от цели 75 милиона лв. за първото шестмесечие на 2022 година и за който хората тук настояват, че постоянно си пращал служащите на борсата през лятото, с цел да не му тежат като разход до момента в който си прави планови поправки.
Реклама
Освен това министърът сподели, че май ще възобновява договарянията с Азербайджан. Не излиза наяве за какво би трябвало да ги възобновява, а не ги е траял незабавно след встъпване в служба. Припомням, че ден преди сдаването на властта Кирил Петков и Александър Николов бяха в Азербайджан точно да водят тези договаряния. След това и двамата споделиха, че служебното държавно управление демонстративно е отказало да получи информация по тематиката.

Целият цирк на Радевото държавно управление щеше да е комичен, в случай че не водеше до три доста огромни казуса за нас българите:

Първо, в действителност към този момент стои въпросът за това дали ще имаме газ за зимата . Ако не получим контрактуваните танкери на добра цена, може да не успеем да запълним Чирен.

Второ, залага се на карта триумфа ни в идния арбитраж против " Газпром " . Припомням, че един от значимите причини Русия да ни осъди на над един милиард лв. за реактора за Белене бяха несъответстващи изявления на наши министри и други служебни лица от държавните управления на Борисов и Орешарски. Такива изявления прави през днешния ден министър Христов и в случай че някой не го спре незабавно, има заплаха да бъдем наказани на стотици милиони или даже над милиард. Причината за това е, че договорът с " Газпром " е с уговорка " вземи или заплати " и в случай че някой малоумен (или зъл) човек приказва или написа писма до " Газпром " без да мисли, ще ни натресе обвързване да платим целия газ от април насам, единствено че без да сме го взели.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР