Адв. Екимджиев, вчера председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров,

...
Адв. Екимджиев, вчера председателят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров,
Коментари Харесай

Михаил Екимджиев пред Фрог: Никой не казва как ще си отиде Гешев. Трябва да се разследва от най-добрите разследващи полицаи

Адв. Екимджиев, през вчерашния ден ръководителят на КПКОНПИ в оставка Сотир Цацаров, който по принцип е прославен с умеенето си да се владее пред аудитория, като че ли за първи път изглеждаше раздразнителен в Народно събрание. Дори самият той призна, че към този момент му е писнало. На какво се дължи това?

За пръв път виждам Цацаров отвън надзор и отвън нормалното за него хладнокръвие. Явно, усещайки загубата на надзор и почва под краката си, както и краха на кариерата си като магистрат и почитан представител на институция, той влезе пъкъл хок в ролята на политик. В един миг не имах вяра на очите и ушите си. Той сподели по този начин - като имате “червени линии”, за какво се захващате с мен? Първо - имате ценови и енергиен потрес, както и здравна рецесия.Едва на пето и шесто място идва казуса ви с мен. От тези думи излиза наяве какво схваща “подземието”, визирайки Цацаров и Гешев, както и какво би трябвало да се прави с новото ръководство.

Какво?

То би трябвало да бъде заглавичкано, да му се споделя непрестанно, че има други цели, че има рецесии. Да бъде вкарвано в някакви самоцелни процедури. Оказва се, че в този момент прокурори и следователи желаят да бъдат включени в работни групи по правенето на законопроекти, с цел да се чуе техния глас. Повтаря се непрестанно тази мантра, че основният прокурор не е главен проблем, както че би трябвало цялата правоохранителна система да се реформира радикално. Т. е задачата явно е да се купува време. Ема един прелестен филм “Дилъри на време”.

Явно това е тактиката - посредством подобен вид мантри да се разводнява и замъглява фокуса на измененията. А те безспорно би трябвало да стартират от елиминирането на Гешев и Цацаров. Вместо това, ни вкарват в едни процедури, които ни оттласкват от времето. Всеки умел политик, всеки боен пълководец, в случай че щете, всеки човек, който се е занимавал в миналото със спорт, знае каква е ролята на самодейността в едно съревнование. За миг изпуснеш ли стремежа и отклониш ли вниманието си от най-силните фигури на съперника, губиш борбата. Не инцидентно във военните тактики задачата са знамената на съперника, военачалниците и техните най-силни позиции. А иконите на “подземието”, на паралелната и “дълбоката” страна при нас бяха общо взето три - Гешев, Цацаров и Пеевски. Гешев, съгласно мен е политически мъртвец. Но не би трябвало да се дава опция Гешев и Цацаров да не престават да дърпат конците. Защото това значи да им се даде опция за консолидация, за окопаване. А те имат голям запас да корумпират, да рекетират. И нищо чудно да им се даде опция да дишат и да съумеят с тези бандитски начини, които загатнах, да пропукат нежната коалиция, която по този начин или другояче не е загадка, се тресе от несъгласия сред съдружните сътрудници.

Имате ли чувството, че търпението на хората за промяната на Гешев стартира да се изпарява?

Ако не се случи в незабавен порядък елиминирането на Цацаров, Гешев и на Висш съдебен съвет, тъй като приказваме за правосъдна система, рискът от реституция, както и рискът от реваншизъм след тази реституция, е голям. Така че нека да има разсъдък и да е усетена поддръжката от европейските институции. Дано да има поддръжка и по линия на американската администрация.

В какво очаквате, че ще се изрази тя?

Визирам нови наказания по федералния закон “Магнитски”, с цел да може допустимо най-скоро да се осъществят тези тактически цели, без които войната няма по какъв начин да бъде извоювана.

А по какъв начин си обяснявате - за какво Гешев, по време на визитата си в Брюксел, внезапно смени позицията си по отношение на нуждата от мониторинг върху върховенството на закона? Преди време той настояваше този мониторинг изцяло да отпадне, само че в този момент държи да се ускори.

Не съм склонен с вашето определение за “рязка смяна”. От дълго време развъртвам тезата си, че Гешев е един артист. Именно поради актьорската му заложба, той е определен от кукловодите на тази позиция. И в полза на истината се справяше не неприятно, тъй като не малко хора повярваха първоначално, че той фактически е основен прокурор. Толкова безапелационно играеше ролята, когато даваше напоителни изявленията в услужливи национални малките екрани и споделяше, че е “инструмент в ръцете на Бог”. Също по този начин произнасяше присъди, като посочваше кои са положителните и неприятни олигарси, кои са положителните и неприятни политици, както и против кои от тях ще работи. Това беше Гешев-отмъстителя. След това, когато започнаха митингите, последва нов стадий. Бих го маркирал с едно негово изявление при първото му чуване в парламентарната правна комисия. Това се случи на 14 октомври 2020 година Тогава се обсъждаше първия отчет на Европейска комисия за върховенството на закона в България.

Какво се случи?

Тогава Гешев излезе в едно ново амплоа- това бе Гешев-патриота. Той сподели, че ненавижда родоотстъпниците, които “клепат” отечеството ни пред интернационалните институции. Цитира Петко Каравелов и загатна, че избира него, а не тези родоотстъпници. Една година по-късно виждаме, че той към този момент не е на страната на “родоотстъпниците”, а в ролята на основен предател. Той моли за по-силен интернационален мониторинг за господство на закона в България. Виждате три въплъщения на Гешев рамките на две години. Гешев се пробва да показа България като страна, която върви по пътя на Полша и Унгария и да убеди Европа, че е изпаднал в ролята на жертва.

Тази седмица стана ясно, че семейство Баневи са завели дело против Иван Гешев и неговите заместници. Нямам спомен до момента у нас да е бил обсъждан сходен правосъден иск. Бихте ли ни споделили повече за него?

Повод и съображение за това е писмото, което Гешев и екипът му изпратиха до 67 получатела, до кого ли не. Като едни същински “родоотстъпници”. Те изпратиха писмо до европейски институции, до американския дипломат, до посланиците на десетки самостоятелни суверенни страни, които нямат нищо общо с процесите в България и по разбираеми аргументи не биха могли да повлияят. Но в това писмо, с цел да се показа по-убедително в ролята на жертва, основният прокурор и заместниците му са обрисували “грандиозните успехи” на прокуратурата в последните две години, които се изчерпват в това, че са повдигнали няколко обвинявания.

Припомням, че в България прокуратурата безусловно безотговорно и безнаказано може да упрекна всеки във всичко. Така, че няма по какъв начин да приемем тези повдигнати обвинявания за триумф. Но по този начин или другояче в това писмо е посочено, че Баневи са виновни за осъществяването на тежки закононарушения. Думата “отговорни” безусловно нарушава презумпцията за невиновност. Посочени са още имена на предприемачи, които са обрисувани като олигарси в един извънредно отрицателен подтекст. От тази позиция, нашата теза е, че в този епистоларен род, прокуратурата не е имала никаква потребност да показва имената на съответните обвинени лица. Не е имало потребност да бъдат квалифицирани с прилагателни с отрицателна конотация. Така, че този злощастен опит на управлението на прокуратурата изкарва на напред във времето освен неприятен усет, само че и юридическо незнание и честен крах. Доказва, че тези хора не отговорят на базисните условия за всеки магистрат, а точно да бъдеш с високи професионални и морални качества. Това косвено е и оценка за качеството на Висш съдебен съвет, който освен позволява такива хора да станат прокурори. Но също по този начин издига на управителни места в държавното обвиняване хора, от чието ревю проличава юридическа неначетеност и неуважение на съществени правила на правото. Слава Богу, че това писмо е подписано от тези прокурори в тяхно персонално качество, а не като ръководители на прокуратурата.

С какво ще ви помогне този факт и казус ли ще е това дело за нашите ширини?

Това разрешава исковете да се насочат персонално към тях, на към институцията прокуратура. Защото, в случай че осъдим прокуратурата, това значи, че след това всички ние би трябвало да платим компенсацията. А също така, действайки в персонално качество, извършвайки това извънпроцесуално деяние, което не е обвързвано със служебната им функционалност, те губят и магистратския, функционален имунитет, който им дава Конституцията по принцип. Това е един напълно спонтанен необичан род, нямащ нищо общо със служебната функционалност на тези прокурори. И по тази причина ние твърдим, че те носят отговорност и дължат обезщетение за това следващо безсрамие. По принцип против магистрати няма водени и извоювани каузи точно поради имунитета, който имат. Но точно поради особения темперамент на това писмо, аз няколко пъти го наблягам, че то е подписано в персонално качество, тъй като няма по какъв начин писмото да излезе от името на прокуратурата - да, права сте, това е казус.

Ако бяхте основен прокурор, с кое дело, водено през последните години, щяхте да се похвалите?

Ако се върнем към актьорския гений на Гешев, нали не се съмнявате, че в случай че имаше нещо свястно като приключено дело с неоправдателна присъда, той би го изтъкнал. Но тъй като няма такова дело, той ни се фука безусловно като някакъв младеж с формирани каузи, с повдигнати обвинявания. Но да ви вкарам малко в смисъла и технологията на тези знакови каузи. Знаете ли, те не се водят, с цел да се стигне до неоправдателни присъди.

За какво е този звук тогава?

Те се водят, с цел да може години наред, от време на време десетилетия, техните жертви - обвинените, да бъдат обект на институционален тормоз. Защото след повдигането на обвиняването, потегля Национална агенция за приходите, КПКОНПИ, жълто-кафявите медии, които обслужват Борисов и прокуратурата. Включват “ лайнометите”, с опрощение, като предизвикват непоправими репутационни вреди. Едва след 15 години, като се стигне до оправдателна присъда, ще е належащо още толкоз време, обвинените лица да осъдят страната и да реализират някаква частична известност. Делото “Баневи” е образец за едно безпределно дълго и висящо наказателно прозводство.

Прокуратурата повдига голям брой обвинявания, като по делото тя желае да са разпитат 173-ма очевидци. Нали разбирате, че при толкоз очевидци някой се разболява, различен умира, трети пътува в чужбина. Това подсигурява на прокуратурата дълги години търсене и разпитване на очевидци. Между другото това е изпитан процесуален способ за вкарване на едно дело в блатото и безвремието. Пример е огромното дело против Възродителния развой. Както вървеше добре и беше се стигнало до съответните виновници, в един миг бе решено, че би трябвало да се разпитат няколкостотин очевидци - български изселници в Турция. И това обрече делото на безпределно във времето разтакаване, тъй че да не се стигне до неоправдателни присъди. Това е практиката на прокуратурата - повдигат се голям брой обвинявания за неуместни каузи.

Чухме политиците да дават обещания, че до 6 месеца Гешев няма да е на поста си. Вие вярвате ли, че това ще се случи?

Никой не споделя по какъв начин ще си отиде Гешев. Обезпокоен съм от други изявления, които са взаимоизключващи се. От една страна заявяват, че елиминирането на Гешев е приоритет, от който те няма да се откажат. От друга страна споделят, че този Висш съдебен съвет ще бъде оставен да изкара мандата си до 3 октомври. А точно от този Висш съдебен съвет чакаме да избере по-смислени хора. И още повече се надяваме 17 от 25 души за гласоподават за оставката на Гешев. Всичко това ми наподобява химера. Затова, в случай че не се откри бърз метод Гешев да бъде отхвърлен от служба, приказвам не за освобождение, а за краткотрайно премахване заради повдигнато обвиняване, за каквото има задоволително мотиви и учредения, това ще е края на концепцията за промяна в правосъдната система. Има и друга концепция, която ми се коства ирационална - да се промени Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, по този начин, че углавен арбитър от Върховния съд, определен на инцидентен принцип, да проверява основния прокурор.

Обнадежди ли ви тази концепция?

-Напротив, доста ме обезпокои. Защото демонстрира, че ръководещите се доверяват на хора, които нямат общо с процесуалната процедура. И които живеят, и работят в научен балон, без да могат да си показват на процедура по какъв начин стоят нещата. Всеки практикуващ правист е наясно, че редом с прелестните съдии във Върховния съд, има некадърни, мързеливи и страхливи. И в случай че заложим правилото на съветската рулетка при инцидентния асортимент на арбитър, това ще значи, че можем да изпаднем в обстановка, при която елементарно доказуем проблем да се падне п на несръчен и нерешителен арбитър.

Тук не би трябвало да се разчита на случайността. Гешев би трябвало да бъде разследван от най-хубавите проверяващи органи. А най-хубавите са следователите, които за жалост в този момент са подчинени на прокуратурата и проверяващите служители на реда. Затова моята теза е, че следствие и покачване на обвиняване на основния прокурор, би трябвало да се прави от проверяващи служители на реда, назначени със специфична заповед на министъра на вътрешните работи. Те би трябвало да са най-честните, най-независимите, най-хубавите експерти в следствието. А не просто да разчитаме на съветската
рулетка.

Представете си че най-силното обвиняване против Гешев попадне при нерешителен арбитър. Вероятно някой би ме попитал дали има такива съдии във Върховния съд. За страдание отговорът е “да”. Защото същият Висш съдебен съвет, който избра Цацаров преди години и новият, който избра Гешев, отговоря за кариерното развиване на съдиите. Защо тогава да считаме, че единствено положителни съдии вършат кариера във Върховния съд?

Интервю на Катя Илиева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР