Адски задръствания продължават да мъчат пловдивските шофьори. Тапите са най-големи

...
Адски задръствания продължават да мъчат пловдивските шофьори. Тапите са най-големи
Коментари Харесай

Сами си правим задръстванията

Адски тапи не престават да мъчат пловдивските водачи. Тапите са най-големи в час пик - заран и вечер, когато хората отиват или се връщат от работа. Често обаче върволици от коли се натрупат по кръстовищата целодневно, както в центъра, по този начин и в периферията на града.  

Екип на " Марица " направи през вчерашния ден експресна обиколка по пловдивските булеварди в опит да обследва аргументите за образуващите се тапи. " Сами си вършим тапите. Караме като селяни на къра, стопираме където си желаеме и не ни пука, че пречим ", признаха пред репортерите ни водачи, запитани на какво се дължат усложненията в придвижването. 

Оказа се, че с изключение на пътните поправки и погрешно спрените коли на всевъзможни места, има и някои дребни препъникамъчета за трафика, които могат да бъдат отстранени с не доста старания и финансов запас.   

Най-много с 30 километра в час могат да вървят колите по бул. „ Васил Априлов ”  между Пещерско шосе и бул. „ Шести септември ”. Движението в този сектор беше пуснато  на 2 март, откакто строителите от компания „ Пътинженеринг ” приключиха реконструкцията с три месеца предварително.

Ограничението от 30 км в час и знакът, че пътят е в ремонт, ще се запазят още известно време. Табелите, инсталирани от строителната компания, както изисква законът, предизвестяват водачите най-малко на 10 места. Поставени са от двете страни на булеварда на всички кръстовища - с Пещерско шосе, бул. „ Свобода ”, ул. „ Ген. Данаил Николаев ”, „ Шести септември ”. Както „ Марица ” в детайли писа, трафикът в тази част на бул. „ Васил Априлов ” е обвързван с много нерви, напрежение и загуба на време. Колоните от коли се точат като на стоп кадър - пред всеки светофар се стопира.  Но и да няма светофари, водачите са длъжни да съблюдават скоростта от 30 км в час при  50 оптимално позволена за града. Надвишиш ли  я и в случай че те заловен, плащаш санкция и ти лишават точки от талона.

„ Табелите за скорост 30 км в час са поставени на бул. „ Васил Априлов ” по отношение на краткотрайната организация на придвижването, каквато се вкарва, когато пътят е в ремонт ”, изясни Борислав Кръстев, началник на общинското дружество „ Организация и надзор на превоза ”. Той добави, че знаците не са махнати, тъй като за въпросния сектор от булеварда не е подписан акт 16. „ Предстои в Транспортната комисия да обсъдим този въпрос ”, сподели още Борислав Кръстев.  

Главният инженер в общината Йордан Калев удостовери, че вторият сектор от бул. „ Васил Априлов ” публично не е въведен в употреба. Подписан е акт 15 и документите са предадени в ДНСК - София, чакаме да бъде формирана приемателна комисия за акт 16, изясни инж. Калев. Дата за комисията не е избрана. Законът разрешава  да се употребява ремонтираният път без акт 16, в случай че има единодушие на КАТ.  

На бул. " Васил Априлов " трафикът беше възобновен, откакто профилираната полиция реши, че пътят дава отговор на всички условия за прилагане и сигурност.  След реконструкцията беше направена хоризонтална и отвесна маркировка, места за паркиране, а на двете кръстовища с бул. " Свобода " и " Ген. Данаил Николаев " инсталираха светофарни уредби. Въведе се светлинно контролиране за ляв завой, какъвто преди ремонта нямаше.  Всичко това, както и ограничение на скоростта до 30 км/ч, подсигурява по-голяма сигурност на водачите и пасажерите, разяснява кметът на регион " Централен " Георги Стаменов. 

Шофьорите с огромен опит настояват, че  определената за Пловдив оптималната скорост  от 50 км в час  усилва тапите. Преди няколко години някогашният зам.-кмет и общински консултант Руси Панчев беше направил опит „ таванът ” на скоростта в чертите на града да се усили до 80 км в час  най-малко на част от булевардите. Предложението му обаче не срещна поддръжка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР