Адмирирам провеждането на преговори по този модел. Друг е въпросът,

...
Адмирирам провеждането на преговори по този модел. Друг е въпросът,
Коментари Харесай

Социолог прогнозира неминуемо напрежение между Румен Радев и Кирил Петков

" Адмирирам провеждането на договаряния по този модел. Друг е въпросът, че тяхната неприкритост е пиар резултат. Поставям под подозрение успеваемостта им, тъй като в договаряния за съдружно съглашение и сформиране на държавно управление огромна част от партиите пред камерите споделят неща, които хората желаят да бъдат чути. Нито един от представителите на партиите няма да си разреши да каже непопулярни неща. Затова част от договарянията би трябвало да са на закрито, с цел да се получи успеваемост ".

Това сподели пред БНР политологът Димитър Ганев от проучвателен център " Тренд ".

Според него преговорите ще завършат с резултат - положително съдружно съглашение и формирано държавно управление в дните преди Коледа.

" Всички играчи към масата имат интерес от съставянето на кабинет. Затова няма да чуем и възможните червени линии... Но профилът на кабинет отпред с Кирил Петков и доминиран от " Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) ще бъде демократично напредничав и това няма по какъв начин да не сътвори конфликтни точки с една консервативна Българска социалистическа партия отпред с Корнелия Нинова ", предизвести политологът.

" Виждам дълъг небосвод за държавното управление. Всяка коалиция е обвързвана с тежки взаимни отстъпки, зад това стои доста мощен политически интерес - непровеждане на предварителни парламентарни избори в неотдавнашен порядък ", сподели Ганев.

Прогнозата му е, че кабинетът би се разпаднал не заради съблюдаване или неспазване на съдружното съглашение, а когато една от четирите обединения се види в по-добра политическа позиция през възможни нови предварителни парламентарни избори. 

" Всички играчи към масата имат интерес от държавното управление и няма да забележим червени линии. Проблемните детайли на пръв взор са " ИТН " (ИТН) и Българска социалистическа партия. Но в случай че не се сформира държавно управление, през март отиваме на предварителни парламентарни избори. И двете партии нямат интерес от това.

Парламентарното болшинство ще се разпадне, когато една от обединенията има интерес от предварителни избори ", разясни той.

" Тройната коалиция " беше с сходна настройка. Тогава, през 2005 година се предвиждаше година и половина живот, само че тя изкара цялостен мандат. Проблеми има и те са ясни. Виждат се с невъоръжено политическо око. И четирите обединения, които договарят, нямат интерес от нови избори. На ДСБ обаче ѝ е доста мъчно да седне на една маса да договаря с Румен Гечев и Румен Овчаров. Всички обединения ще би трябвало да създадат взаимни отстъпки ", сподели още социологът.

Според него, новото държавно управление няма да маха фрагменти на ГЕРБ, а тези от служебния кабинет, което ще докара неизбежно до спор сред президента Румен Радев и възможния министър председател Кирил Петков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР