Администрацията на Здравко Димитров предлага да ограничи до три часа

...
Администрацията на Здравко Димитров предлага да ограничи до три часа
Коментари Харесай

Община Пловдив започна война с електромобилите

Администрацията на Здравко Димитров предлага да ограничи до три часа безплатното паркиране в " Синя зона " След приключването на това време, водачите на електрическите автомобили ще би трябвало да заплащат общоприетата цена от два лева на час Атаката е съответно против SPARK, която навлезе в Пловдив през май 2021 година
Община Пловдив е напът да изгони влязлата доскоро повече от година на локалния пазар компания за споделено пътешестване SPARK като ограничи един от дребното тласъци за ползвателите на електрически автомобили - безплатното паркиране в " Синя зона ".

Внесеното предложение е оповестено на уеб страницата на общината и след 16 юли се чака да бъде подложено на гласоподаване от локалния парламент. Сред претекстовете участва " реализирането на облага на гърба " на общината, което е необичайно, тъй като сходна процедура съществува на доста места в Европа и Съединени американски щати сега и е част от общия блян на градовете да понижат нездравословните излъчвания.

Намерението на администрацията на кмета Димитров наподобява още по-нелогично поради обстоятелството, че от най-малко десетилетие Пловдив е спряган за град с най-мръсния въздух в България, а Отделно градът продължава да няма съответен градски превоз. Евентуално излизане на компанията от пазара би навредило само на локалните консуматори и не е ясно по какъв начин ще способства за приходите на общината.
Реклама Предложението
На 16 юни Община Пловдив разгласява на уеб страницата си план за изменение на наредбата си за паркиране в синята зона на града, в който престоят за всевъзможни електрически коли се понижава от безграничен до три часов. В претекстовете си локалната власт показва " навлизането на пазара на оператори, предлагащи наемането на електрически коли чрез мобилно приложение и употребяващи преференциалното гратис паркиране на тези МПС им дава опция да реализират комерсиалната си активност и да осъществят облага " на гърба " на община Пловдив. Същите престояват безкрайно във времето тук-там, обозначени за платено паркиране и по този метод попречват използването на местата в зоната, а в същото време съответния търговец кумулира облага от потреблението им ".

Предложението на локалната администрация е престоят на електрическите автомобили да бъде стеснен до три часа и засичан от чиновниците на Оперативна програма " Паркиране и репатриране ", които ръчно ще означават по кое време автомобилът е паркиран на съответното място.

Тъй като тези коли непрестанно се движат по улиците, не излиза наяве по какъв начин ще се следи дали един автомобил е пресрочил времето или не, не е посочено кой ще следи на улиците, на които няма чиновници, а единствено машини за възнаграждение на използването на зоната. Още повече, че тези машини се усилват, а редом чиновниците понижават.

" Капитал " изпрати на община Пловдив въпроси по какъв начин ще се реализира контролът, само че не получи отговор.
След приключването на това време, електрическите автомобили ще е належащо да заплащат общоприетата цена от два лева на час, само че Община Пловдив мълчи за това по какъв начин ще се засича началния миг на паркиране на автомобила. Фотограф: Надежда Чипева Реклама Сагата с мръсния въздух на Пловдив След като по данни на Евростат за 2007-2008 година Пловдив се оказва с над 150 дни в годината с превишение на нормите за непорочност на въздуха, през 2011 година юристите Михаил Екимджиев, Емилия Недева и Катина Бончева, както и над 100 други жители, завеждат против община Пловдив първия групов иск в България. Ищците желаят от локалната власт да се погрижи за здравето на жителите на града като сходни качеството на въздуха в града.След като локалните магистрати в града под тепетата си вършат отказ, делото се гледа на първа инстанция в смолянския областен съд, а на втора - в Апелативен съд Велико Търново. И двете съдилища отсъждат, че общината няма виновност и че въздухът в Пловдив е нечист заради даденостите на района. Това е странна констатация заради обстоятелството, че Пловдив е " град, който не е толкоз огромен и няма замърсяваща промишленост " както споделя през 2021 година за " Капитал " юрист Екимджиев.Докато на двете инстанции се взема решение за виновността на локалната власт,.Така се стига до обжалването пред Върховния касационен съд (ВКС), който през юли 2021 година излиза с решение, в което осъжда община Пловдив да се погрижи за чистотата на въздуха в града и това да се случи в период една година или до 22 юли 2022 година Пропуснатите изгоди за общината
Компанията SPARK, както и всички останали ползватели на електрически автомобили, в действителност получават бонус от общината. Това обаче е част от практиката в международен мащаб, чиято цел е стимулирането на потребление на електрически автомобили без значение дали те са частни или на компании. Редица европейски градове ползват тази процедура, а там, където тя се лимитира, е поради съществуването на прекалено много електрически автомобили. Това изрично не е казусът с Пловдив или България.

Според записаните електрически автомобили в страната са едвам 4083 от общо 2.83 млн., което прави 0,14 %. За съпоставяне дизеловите са 1.36 млн., а бензиновите - 1.06 млн. автомобила. Ако продължим с числата, за интервала януари-април 2022 година. Ако приемем, че % електрически автомобили за страната е същия и за Пловдивска област, то за първите четири месеца на годината са регистрирани единствено 11 напълно електрически автомобила.

Платформата SPARK има общо над 500 електрическия автомобил, от които към 100 са в Пловдив, а останалите - в София. Дори тези 100 автомобила да стоят по през целия ден в " Синя зона ", без да се движат - нищо от което не е правилно - възможната пропусната изгода на общината би била 2000 лв..
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Компании 2 Политика 3 Свят 1 Свят 2 Транспорт 3 Енергетика 1 Пловдив 2 Енергетика 3 Политика Реклама Накъде желае да отиде Пловдив
Докато Община Пловдив намерено афишира война на електрическите автомобили, в страната, което би трябвало да се случи през идващите 5 години. Липсата на зарядна инфраструктура, както и високите цени, са едни от главните аргументи, които отхвърлят искащите в България да закупят и употребяват електрически автомобил. Причината е в дребния към момента пробег на батериите им - минус, който може да бъде преодолян точно с повече и добре разпределени по пътната мрежа на страната зарядни станции. Към момента в България има сред 600 и 700 станции.

В община Пловдив е заложила да изхарчи 900 хиляди лева за построяването на общо 120 зарядни станции за електрически автомобили, което да бъде финансирано по стратегия " Околна среда " 2021-2027 година След промени в Закона за атмосферния въздух от началото на тази година българските общини могат да вкарват нискоемисионни зони (НЕЗ), с което да лимитират придвижването на по-старите и по-замърсяващите категории коли в избрани зони от градовете си.

За задачата е належащо да се изготви разпоредба, - " Соколовски`С Енвиронмент ", който да изготви методиката за действието на бъдещите НЕЗ в града под тепетата. Дори във към този момент упоменатото ПИРО Община Пловдив планува да влага 4.5 млн. лева за отделяне и осъществяване на такива зони. Тук към този момент поражда въпросът по какъв начин по този начин гониш от центъра старите и замърсяващи коли, само че редом с това гониш или " отнемаш " тласък на най-екологичните?

Иронично или не може да се види поредност в дейностите на администрацията да бяга от по-екологичните електрически автомобили, откакто през април общината разгласява за потребностите на две от общинските си предприятия, която е част от нейния план за " Чист въздух за Пловдив ". Според нея против 3.3 млн. лева общината ще закупи общо 16 автомобила (от които два джипа 4х4) за потребностите на Оперативна програма " Градини и Паркове " и Оперативна програма " Чистота ".
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В същото време локалната власт желае да възвърне общинския градски превоз със основаването на, посредством което да кандидатства по евро-програми за финансиране за закупуване на електрически рейсове.
Въпроси без отговор
" Капитал " насочи към Общината въпросите си по тематиката и помоли за коментар, само че до публицистичното довеждане докрай на материала не получи отговори.

Според Боян Бакърджиев от SPARK предлагането е " извънредно притеснително ". " Преди малко повече от година ни беше декларирана поддръжка, а в този момент към този момент " трупаме облаги на гърба на Община Пловдив ". Преди да представим услугата в града, от общината обявиха безапелационна поддръжка за стимулиране на екологичен и съвременен метод на превоз в града. Важно е да се означи, че в случай че има някой който да " натрупа облаги " от активността на SPARK в Пловдив, то това не сме ние, а потребителите на услугата, които могат да разчитат на съвременен, елементарен за прилагане и екологично чист публичен превоз, който е опция на персоналните коли, както и самата Община Пловдив, която може да се похвали че е вторият град в България, където оперира услуга за споделена електромобилност ", съобщи той пред " Капитал "
Споменатата компания, която натрупа облага " на гърба " на общината, навлезе в Пловдив през май 2021 година, само че с дейностите на локалната власт може да го напусне единствено малко повече от година по-късно. Автор: Георги Куманов
Бакърджиев не отхвърля опцията " в случай че тези промени влязат в действие, да се наложи да преосмислим интереса ни към Пловдив като евентуален пазар за услугата SPARK ".

" Капитал " потърси и мнението на притежатели на електрически автомобили. Управителят на пловдивското издателство " Жанет 45 ", Манол Пейков, който е и ползвател на подобен изрази мнение, че сходно унищожаване на единствения тласък на ползвателите на електрически автомобили е нелогично. За него то е знак на модела на ръководство на Пловдив през последните няколко мандата - на парче и без визия. Отбелязва, че замърсяването на въздуха е един от главните фактори за влошеното здраве на популацията и че в случай че една администрация подтиква екологичния превоз като велосипедите и електрическите коли, то тя ще спомогне за здравословното положение на жителите си.

Владимир Темелков, общински консултант от групата на " Съюз за Пловдив " също дефинира предлагането на Община Пловдив за " нелогично ". " Европейска политика и процедура е да се подтиква покупката и потреблението на такова чисто транспортно средство, а таксуването му в " Синя зона " в град Пловдив не пасва на този стандарт. Разбира се, тук тематиката е доста по-мащабна, тъй като в нея паркират с изключение на персонални и служебни коли, по този начин и тези, които се отдават чартърен. Един автомобил, които се отдава чартърен, може да се употребява дневно от най-малко 5 индивида, а в случай че автомобилът е персонален, то той се употребява от един човек. В този смисъл, споделеното шофиране е доста дейно и като разход/поддръжка и като понижаване на трафика и надлежно опазване на чистотата на въздуха ", разяснява той пред " Капитал ".
173 са издадените стикери за гратис паркиране в Пловдив, а общо тези коли са 500, съгласно данни на Владимир Темелков, получени от общината
Темелков има концепция такива стикери да се издават и " на посетители на града, които идват с електрически автомобили и които са пристигнали да прегледат града ни и да посетят галерии, музеи, заведения за хранене, за което естествено са отделили не дребен бюджет. "

По тематиката работи и Наталия Бекярова
Свързани публикации Стартъпът AVER желае да е новият състезател на пазара за споделена подвижност в София 28 юни 2022, 12:31 Пазарът на коли в България: малко предложение и по-високи цени 20 май 2022, 11:29 Въздухът в Пловдив: климатици, дизелови джипове и спрени поръчки 17 май 2022, 18:00 Подготвя се стремително създаване на зарядни за електрически автомобили в България 23 февруари 2022, 17:09 Жителите на Пловдив надвиха в битката за чист въздух 4 август 2021, 16:54 Споделените коли Spark влязоха и в Пловдив 17 май 2021, 13:39 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР