Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да

...
Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да
Коментари Харесай

Помпео: САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Администрацията на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп е подготвена да възобнови договарянията със Северна Корея. Това съобщи държавният секретар Майк Помпео и изрази страдание, че такава среща няма да се състои в коридорите на конференцията по сигурността в Банкок, оповестява Българска телеграфна агенция.

``
реклама

На взаимна конференция с тайландския външен министър Дон Прамудвинай, Помпео съобщи, че той и американският основен договарящ по севернокорейския въпрос са се надявали да се срещнат с почитан севернокорейски представител по време на престоя си в тайландската столица за годишния конгрес на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Изглежда обаче, че те няма да получат такава опция в Банкок.

Въпреки това Помпео изрази оптимизъм, че е допустимо скоро да се състои нов кръг на договаряния. Държавният секретар на Съединени американски щати направи това изказване малко откакто Северна Корея разгласи постигането на прогрес в ракетната си стратегия, отбелязва АП.

Помпео заяви още, че на срещата си с китайския външен министър Ван И по-рано през днешния ден са разискали и комерсиалните договаряния сред Китай и Съединени американски щати. " Работим по доста посоки ", акцентира държавният секретар на Съединени американски щати. " Бяхме откровени по въпросите, по които желаеме Китай да се държи по друг метод. Беше доста професионална полемика ", увери той.

И двете страни желаят възстановяване на връзките сред тях, които се утежниха заради комерсиалната война и американските наказания против китайския телекомуникационен колос " Хуауей ", както и поради въпроса за Тайван и за Южнокитайско море, напомня Ройтерс.

По-рано Ван И съобщи, че по време на траялата към половин час среща двамата с Помпео са говорили за способи за възстановяване на двустранните връзки. Китайският външен министър акцентира, че проблеми постоянно може да се появят, само че е значимо представителите на двете страни да ги разискват.

По време на визитата си в Банкок държавният секретар на Съединени американски щати съобщи също, че е призовал съдружниците на Вашингтон в Югоизточна Азия " да продължат да ползват глобите, които оказват помощ на дипломацията със Северна Корея, да се разгласят против потреблението на закани в Южнокитайско море от страна на Пекин, да поддържат доброволното, безвредно и почтено завръщане на рохингите по родните им места и да се опълчват на иранската експанзия ".
Помпео засегна и тематиката за градежа на китайски язовир по течението на река Меконг, като сподели, че това строителство е довело до рекордно ниски нива на водата, напомня Ройтерс.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР