Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън уведоми Конгреса за

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън уведоми Конгреса за
Коментари Харесай

САЩ продава на Турция оборудване за F-16 за 259 млн. долара

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън уведоми Конгреса за плануваната продажба на Турция на програмен продукт за авиониката на настоящия ѝ флот от изтребители F-16 - договорка на стойност до 259 милиона $.

Сделката придвижва напред продажбата на пакета за рационализация на турските самолети, откакто водачите на комисиите на Конгреса на Съединени американски щати дадоха импровизирано утвърждение.

По-голямото съглашение - настояването на Турция, член на НАТО, за закупуване на самолети F-16 на стойност милиарди долари - остава в застой на фона на продължаващата съпротива в Конгреса.

Ако бъде утвърден от Конгреса по време на формалния развой на утвърждение, пакетът ще бъде първата огромна военна продажба на Турция, която Конгресът утвърждава от години.

" Турция е дълготраен и скъп съдружник на НАТО ", се споделя в изказване на представителя на Държавния департамент. " Администрацията на Байдън поддържа напъните на Турция да приведе авиониката на своя флот от F-16 в сходство със стандартите. "

Говорителят означи, че модернизацията ще усъвършенства оперативната съгласуемост сред турските и натовските системи посредством актуализиране на връзките им, а също по този начин ще обезпечи усъвършенствания за повишение на ограниченията за сигурност, като да вземем за пример система за отбягване на конфликт със земята.

Сделката за рационализация на F-16 следва утвърждението от страна на Турция на присъединението на Финландия към военния алианс на НАТО и признаците за понижаване на напрежението сред Турция и прилежаща Гърция преди изборите в Турция идващия месец.

Lockheed Martin Corp (LMT.N) ще бъде основният реализатор по договорката.

Пакетът е обособен от препоръчаната продажба за 20 милиарда $ на нови изтребители Lockheed Martin F-16 и близо 80 комплекта за рационализация, които Турция изиска през октомври 2021 година

По-малкият пакет беше утвърден, откакто администрацията настоя законодателите да го одобрят, с цел да изпратят " позитивен сигнал " на Анкара, съгласно един от източниците, осведомени със договорката. Одобрението не значи, че по-голямата продажба ще получи зелена светлина от Конгреса, защото американските законодатели търсят гаранции от Турция по въпроси, които надвишават разширението на НАТО в Северна Европа. Тези въпроси включват дефинитивно понижаване на напрежението с Гърция, възпиране от инвазия в Северна Сирия и използване на глобите против Русия.

Подобни условия евентуално ще разгневят Турция, която съобщи, че Съединени американски щати имат " безкрайни " претенции, свързани с продажбата на F-16, и че държанието на Вашингтон не е заслужено.

В края на март държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че американската администрация счита, че Турция би трябвало да получи рационализация на тактическата връзка за данни Link-16 за изтребители F-16, защото тя е значима за цялостната отбранителна дарба на НАТО. Той обаче не посочи дали

Вашингтон счита за задоволително Турция да получи в бъдеще от Съединени американски щати изтребители от последващо потомство F-35.

На фона на напрежението сред Гърция и Турция, през май Кириакос Мицотакис беше първият гръцки министър-председател, който се обърна към Конгреса и прикани законодателите да преразгледат продажбата на оръжие на Турция. Той съобщи, че Гърция ще закупи F-35, до момента в който Турция, на която бяха отказани F-35 поради закупуването на съветска система за противовъздушна защита, към момента упорства да получи повече F-16 и модернизационни комплекти, „ употребявайки разширението на НАТО като лост за напън “.

 

Инфо: БГНЕС

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР