Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху

...
Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън хвърли вината върху
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън обвини Тръмп за хаотичното изтегляне от Афганистан

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън хвърли виновността върху неговия предходник, Доналд Тръмп, за смъртоносното и на американските войски от Афганистан през 2021 година, което докара до едни от най-мрачните моменти в президентството на Байдън, заяви " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Когато афганистанското държавно управление падна, имаше подиуми на обезсърчение на, до момента в който големи тълпи се опитваха да избягат от талибаните, напомня Би Би Си.

На 26 август нахлуване на летището от двама атентатори самоубийци умъртви 170 афганистанци и 13 американски бойци. Съединени американски щати направиха удар с дрон в Кабул дни по-късно, като споделиха, че задачата е бил нападател самоубиец, само че признаха, че ракетата е умъртвила 10 цивилни, в това число седем деца.

Белият дом разгласява обобщение от 12 страници на резултатите от разискване и оценка на политиките на Съединени американски щати към приключването на най-дългата война на страната, като пое незначителна отговорност за личните си дейности и съобщи, че Байдън е бил " мощно стеснен " от решенията на Тръмп, показва АП.

Администрацията съобщи, че подробните разбори, осъществени от Държавния департамент и Пентагона, които бяха предадени през вчерашния ден на Конгреса, са строго класифицирани и няма да бъдат оповестени обществено.
" Изборът на президента Байдън за това по какъв начин да се реализира изтеглянето от Афганистан беше мощно стеснен от изискванията, основани от неговия предходник ", се показва в документа на Белия дом, като се отбелязва, че когато Байдън встъпи в служба, " талибаните бяха в най-силна военна позиция от 2001 година насам, като направляваха или се сражаваха за съвсем половината от страната ". " Отиващата си администрация не даде никакви проекти за това по какъв начин да извърши окончателното евакуиране или да се изтеглят американците или афганистанските съдружници ", се споделя в документа, представен и от " Ройтерс ".

В отчета се акцентират прекомерно оптимистичните оценки на разследващата общественост за готовността на афганистанската войска да се бори и се показва, че Байдън е следвал рекомендациите на военните командири за темповете на понижаване на американските сили.

Резюмето от 12 страници приписва част от отговорността за хаоса при изтеглянето и интервенцията по евакуация на неправилни разследващи и военни оценки на Съединени американски щати, които не са планували скоростта на завладяването на талибаните и са планували, че афганистанските сили за сигурност ще държат Кабул.

" До май 2021 година оценката към момента беше, че Кабул евентуално няма да бъде подложен на сериозен напън до края на 2021 година, откакто американските войски си тръгнат ", се споделя в резюмето.

 Речта на Байдън след най-дългата американска война Речта на Байдън след най-дългата американска война

В ревюто на хронологията на изтеглянето се отбелязва, че поредните съкращения на войските, подредени от Тръмп, са оставили 2500 американски бойци в Афганистан, когато Байдън е встъпил в служба през януари 2021 година Резултатът е бил, че талибаните са направлявали или са се сражавали за половината страна.

Изправен пред избора да отсрочи изтеглянето или да усили броя на силите на Съединени американски щати и изправен пред нови офанзиви на талибаните, Байдън е избрал първото и е наредил обмисляне на интервенцията по евакуиране и евакуация, се споделя в резюмето.

" Очевидно не се справихме както би трябвало ", съобщи през вчерашния ден представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби, само че избегна въпросите дали Байдън съжалява за решенията и дейностите си, довели до изтеглянето.

Кърби сподели за отчета, че " задачата му не е да се търси отговорност ", а по-скоро " да се разбере " какво се е случило.
Белият дом твърди, че грешките от Афганистан са послужили за основа на дейностите му в Украйна, където администрацията на Байдън има заслуга за поддръжката на отбраната на Киев против съветската инвазия. Белият дом споделя, че е симулирал най-лошите сюжети преди нашествието през февруари 2022 година и е пристъпил към обявяване на разследваща информация за желанията на Москва месеци преди този момент.
В явен опит да отбрани вземането на решения в региона на националната сигурност, администрацията на Байдън отбелязва също, че е разгласила предвоенните предизвестия при " мощни възражения от страна на висши чиновници в украинското държавно управление ".

 Стотици гледаха първата обществена екзекуция след връщането на талибаните в Афганистан Стотици гледаха първата обществена екзекуция след връщането на талибаните в Афганистан

Републиканците в Конгреса остро подлагат на критика изтеглянето от Афганистан, като подчертават върху гибелта на 13 военнослужещи при самоубийствения атентат на летището в Кабул.

Кърби отдаде дължимото на американските сили за дейностите им при провеждането на най-голямата в историята въздушна евакуация на цивилни по време на хаоса при рухването на Кабул.

Байдън показва, че Съединени американски щати са били принудени да се изтеглят от Афганистан поради съглашението от февруари 2020 година, което Тръмп реализира с талибаните в Доха, Катар. След съглашението от Доха афганистанското държавно управление освободи към 5 хиляди пандизчии талибани като изискване за осъществяване на мирни договаряния с талибаните.

Споразумението изискваше от Съединени американски щати да изтеглят всички свои сили до 1 май 2021 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР