Администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies,

Администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, ...

Тръмп официално нанесе удара си срещу Huawei.


Администрацията на Доналд Тръмп нанесе удар на китайската Huawei Technologies, забранявайки на фирмата да купува ключови американски технологии без специално одобрение и забрани нейното оборудване да се ползва за телекомуникационните мрежи в САЩ заради опасения за националната сигурност, предава Ройтерс.

Взети заедно, двата хода заплашват възможността на Huawei да продължи да продава много от продуктите си, защото е зависима от американски доставчици. Решението на Тръмп представлява ескалация на кампанията, която американските власти водят срещу дружеството.

Стъпките бяха направени и в един особено деликатен момент, когато търговските отношения между САЩ и Китай са обтегнати и двете водят битка с въвеждането на мита върху стоките си.

Вашингтон вярва, че телефоните и мрежовото оборудване за телекомуникационни компании, създавано от Huawei, може да се ползва от Пекин за шпиониране на американците.

Huawei, която многократно е отричала обвиненията, твърди, че „ограничаването на Huawei да не прави бизнес в Съединените щати няма да направи САЩ по-сигурни или силни. Вместо това само ще ограничи САЩ до по-скъпи алтернативи, поради което ще изостане в пускането на 5G”.

"Освен това тези неразумни ограничения ще нарушат правата на Huawei и ще повдигнат други сериозни правни въпроси“, коментира китайският гигант.Още по тематаТръмп е все по-близо до забраната на Huawei в САЩСАЩ преразглеждат сътрудничеството със съюзниците, ползващи Huawei

Забраната за американски доставки, която изглежда подобна на тази, която беше въведена на конкурента на Huawei – ZTE, миналата година, може да засегне книжата на най-големите американски доставчици на Huawei, включително производителите на чипове Qualcomm и Broadcom.

Президентът Тръмп всъщност е подписал отдавна очакваната заповед, която забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване от фирми, които носят риск за националната сигурност.

Скоро след като Белият дом обяви, че заповедта е подписана, Министерството на търговията заяви, че е добавило Huawei и 70 свързани с нея компании в специален списък, с което забранява на телекомуникационния гигант да купува части и компоненти от американски компании без одобрението на правителството на САЩ.

Според представители на властта в страната решението може да затрудни, а и да направи невъзможно за Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, да продава част от продуктите си заради своята зависимост от американски доставчици. Решението ще влезе в сила в следващите дни.

Източник: investor.bg