Администрацията на Доналд Тръмп извади Китай от списъка на валутните

...
Администрацията на Доналд Тръмп извади Китай от списъка на валутните
Коментари Харесай

Китай вече не е валутен манипулатор, Швейцария е под наблюдение

Администрацията на Доналд Тръмп извади Китай от листата на валутните манипулатори с претекст, че страната е поела корав ангажимент да не девалвира юана и се е съгласила да разгласява информация за валутните курсове. Промяната на позицията на Вашингтон е изложена в отчет до Конгреса, който американското министерство на финансите приготвя два пъти годишно. Документът е оповестен два дни преди на 15 януари Съединени американски щати и Китай да подпишат първата част от контрактуваното комерсиално съглашение в Източната стая на Белия дом в 11.30 ч. във Вашингтон, настояват осведомени с проектите лица.

Нито един от 20-е значими търговски сътрудници на Америка не е включен в новия "черен валутен лист " на американците. Но пък към листата на следените за възможни валутни операции страни е добавена Швейцария, а Китай, Япония, Южна Корея, Германия, Италия, Ирландия, Сингапур, Малайзия и Виетнам остават в нея.

В особено изказване на 13 януари във Вашингтон щатският финансов министър Стийвън Мнучин уточни, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от девалвации, целящи нарастване на конкурентната мощност на страната и да работи транспарантно и с нужната отчетност ". Говорител на китайското външно министерство пък е коментирал пред кореспонденти в Пекин на 14 януари, че страната му "никога не е била валутен манипулатор и последните изводи на Америка към този момент дават отговор на истината и на интернационалния консенсус ". Той добави, че "Китай ще продължи да задълбочава промяната на валутния пазар, да усъвършенства валутната система и да поддържа постоянни лихвените проценти, съобразени с пазарното равновесие ".

Китайският юан, който от началото на годината върви решително нагоре в очакване на комерсиалното помирение и възможен дълготраен мир със Съединени американски щати, проби за първи път основните 6.9 юана за един щатски $ на 14 януари и "докосна " най-силната от юли 2019-а насам котировка от 6.867 юана за един $ на офшорния пазар. Китайската валута към този момент е стопила съвсем една трета от загубите си към зелените пари, насъбрани от средата на юни 2018-а, когато комерсиалното напрежение сред Вашингтон и Пекин се нажежи и стартира "митническото наддаване ". Принос за усилването на китайската валута, която през август 2019-а поевтиня над 7 юана за един $, има и растящата убеденост, че стопанският спад на страната е завършил. Валутни анализатори чакат даже 6.8 юана за един $ до края на тримесечието - ниво, което не е постигано от май 2019-а насам. Все отново, не липсват и предизвестия към запалянковците, че възходът на китайските пари може да е краткотраен. Усреднената прогноза на валутните специалисти, интервюирани от организация "Блумбърг ", е за 6.95 юана за един $ в края на 2020-а.

Американската подредба за валутен манипулатор не е съпроводена с санкции и санкции, само че може да разклати финансовите пазари. В листата на "нарушителите " попадат всички страни с остатък по настоящите сметки със Съединени американски щати в размер на 2% от Брутният вътрешен продукт. Другите индикатори са постоянни интервенции на националните валутни пазари и търговски остатък от 20 милиарда щ. $ нагоре.

Държавите, които дават отговор на два от посочените три критерия, попадат в "листата " за наблюдаване. Именно в нея бе върната Швейцария, тъй като валутните интервенции на Берн "са нарастнали сензитивно " и щатските управляващи упорстват за по-навременни и постоянни изявления на детайлности за пазарните намеси.

В оповестения на 13 януари отчет до Конгреса се показва още, че Ирландия евентуално ще бъде извадена от листата на следените страни през април; Тайланд и Тайван не са в него, само че са доста близо до прекосяване на заложените прагове; Виетнам интервенира постоянно, само че пък твърди американското министерство на финансите, че задачата е да попълни валутните си запаси.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР