Администрацията на Байдън предприема действия срещу режима на Лукашенко на третата годишнина от фалшивите избори

...
Администрацията на Байдън в сряда предприе действия срещу режима на
Коментари Харесай

Администрацията на Байдън в сряда предприе действия срещу режима на Александър Лукашенко, за да отбележи третата годишнина от измамните избори в Беларус и бруталното потушаване на протестиращите от силния лидер.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на осем лица и пет организации, включително „няколко организации, замесени в продължаващите репресии на гражданското общество от беларуския режим, съучастие в неоправданата война на Руската федерация в Украйна и обогатяване на лидера на репресивния беларуски режим“ Лукашенко. Те също така идентифицираха един самолет като блокирана собственост.

В същото време Държавният департамент на САЩ предприема стъпки за налагане на визови ограничения на 101 служители на режима и техни филиали „за участието им в подкопаването или потискането на демократичните институции в Беларус“, според прессъобщението на Министерството на финансите.

Лукашенко, близък съюзник на руския президент Владимир Путин, е отбягван от голяма част от международната общност и е под санкции на САЩ от 2006 г. Той се задържа на власт през август 2020 г. на избори, които бяха отхвърлени от Запада като „нито свободни, нито справедливо.” През годините след това режимът му се ангажира с кампания на репресии срещу протестиращи, дисиденти и журналисти и е свързан със сериозни злоупотреби, свързани с войната на Русия в Украйна.

„Днешните действия разстройват държавните предприятия и ключови държавни служители, на които авторитарният режим на Лукашенко разчита, за да генерира значителни приходи в подкрепа на своята яростно недемократична и репресивна политика“, каза в изявление заместник-министърът на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Браян Нелсън. „В съответствие с нашите партньори и съюзници, ние ще продължим да гарантираме, че режимът плаща цената за ужасното си отношение към собствените си граждани и че нашите мерки в отговор на агресията на Русия не могат да бъдат заобиколени чрез Беларус.“

Финансовите санкции от сряда са насочени към държавните предприятия в Беларус, включително нейната водеща авиокомпания BELAVIA, производител на компоненти за самолети, производител на стоманени продукти и „малко съвместно предприятие със седалище в Маями, Флорида“ с този производител на стомана.

Министерството на финансите на САЩ също наложи санкции на Департамента за финансови разследвания на Комитета за държавен контрол на Република Беларус (DFR), който е „разследващото звено на и дъщерна агенция на Департамента за финансов мониторинг (DFM), Беларус „Звено за финансово разузнаване.“

„DFR нахлу в редакцията на най-големия независим онлайн новинарски сайт и в домовете на няколко служители и блокира уебсайта му“, каза Министерството на финансите.

Те се насочиха и към съпругата и синовете на беларуския бизнесмен Алексей Иванович Алексин, който вече беше под санкцията на САЩ.

„Малко преди определянето му, Алексин прехвърли собствеността върху няколко ключови бизнеса на синовете си Дмитрий Алексеевич Алексин (Дмитрий) и Витал Алексин Алексин (Витал) и съпругата си Ина Владимировна Алексина (Ина)“, каза Министерството на финансите. „В резултат на корупцията на Лукашенко, тези бизнеси контролират значителни части от тютюневите изделия и транспортните сектори на икономиката на Беларус и продължават да обогатяват както Алексин, така и Лукашенко чрез Дмитрий, Витал и Ина.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР