Администрацията на Байдън одобри прехвърлянето на холандски и датски изтребители

...
Администрацията на Байдън одобри прехвърлянето на холандски и датски изтребители
Коментари Харесай

The National Interest: F-16 са твърде малко и твърде закъснели за Украйна

Администрацията на Байдън утвърди прехвърлянето на холандски и датски изтребители F-16 на Украйна. Въпреки че украинският президент Володимир Зеленски назова това „ пробивно съглашение “, публични представители на Съединени американски щати също обявиха зад кулисите, че F-16 ще обезпечат „ дребна помощ “ на Украйна в нейната контраатака. Досега украинската контраатака имаше дребен триумф, защото украинските сили не съумяха да пробият съветската защита, основана в Украйна.

Съобщава се, че украинските войски са претърпели тежки загуби и са изгубили съвсем една четвърт от оръжията в арсенала си. Украйна цитира неуспеха на офанзивата заради неналичието на съвременни бойни самолети и съобщи, че старите й бойни самолети от руската ера са остарели и по-ниски от съветските самолети.

Липсата на въздушна поддръжка за войските на земята наподобява подкопава контранастъплението на Украйна. Украинските Военновъздушни сили не съумяха да реализират въздушно предимство или даже въздушен паритет.

Въпреки това, както наподобява, продажбата на изтребители F-16 ще има стеснен резултат върху контранастъплението досега, в който Украйна е подготвена да лети с бойните самолети.

Първо, изчислено е, че ще са нужни шест месеца, с цел да се обучат водачите да бъдат бойно подготвени да ръководят F-16. Това не включва образование на механически личен състав за поддръжка на самолета. Докато голям брой страни си сътрудничат в образованието на украинските военновъздушни сили, точната времева рамка за довеждане докрай на техническото образование остава несигурна.

Тази процедура може да бъде продължителна и интензивна. Освен това, до момента в който украинските военновъздушни сили са подготвени за разрастване, ще бъде прекомерно късно да има някакъв измерим резултат в контранастъплението.

Трябва да се означи също по този начин, че образованието на F-16 е изправено пред закъснения, което в допълнение ще се отрази на бойната подготвеност на украинските водачи.

Второ, предоставените на Украйна F-16 са остарели самолети, въпреки и с осъвременени оръжейни системи. Бойните самолети се правят оценка на междинна възраст четиридесет години и изискват честа поддръжка.

Украинските военновъздушни сили ще отделят доста време за ремонт на самолетите, с цел да ги поддържат годни за полет. Подходяща логистична поддръжка и направления за доставка ще бъдат нужни, с цел да се задържат самолетите във въздуха.

Трето, за реализиране на предимство във въздуха не е задоволително да имаш великолепно съоръжение. Един водач се нуждае от хиляди часове полетно време, с цел да овладее своя аероплан. Според пенсионирания военновъздушен комодор Андрю Къртис от Кралските Военновъздушни сили: „ Обучението даже на опитни водачи на нов аероплан се мери в месеци, а не в седмици. “

Къртис добави, че същият принцип важи и за украинските водачи. Сравнявайки това с съветските военновъздушни сили, които употребяват локално създадени бойни самолети и имат задълбочено схващане на мощните и слабите страни на своите самолети, е явно, че сходен сюжет може да не докара до някакви доста забележими преимущества за украинските сили.

Освен това украинските водачи са необятно подготвени с съветска техника и самолети. Повечето от тях са привикнали да ръководят изтребители Сухой и Микоян. Очакването им да употребяват дейно F-16 в борба е непрактична вяра.

Дори в случай че Украйна получи дълго чаканите F-16, техните бази ще бъдат съществени цели за съветската войска. Освен в случай че украинските военновъздушни сили не реализиран цялостно предимство във въздуха - малко евентуална вероятност - F-16 ще бъдат уязвими за офанзива, даже в техните хангари.

По същия метод Украйна употребява спонтанни писти за своите изтребители от руската епоха, с цел да заблуди руснаците. F-16 обаче се нуждаят от гладки, стандартни писти за рулиране и кацане. По всяка възможност руснаците ще се опитат да унищожат тези писти, може би преди да са подготвени за деяние.

Защитата на самолетите и поддържащата ги инфраструктура ще наложи противовъздушни батареи наоколо до базите им, с цел да ги отбрани от съветски офанзиви. Това може да направи F-16 бели слонове за украинските военновъздушни сили, в случай че ресурсите, нужни за отбрана и поддръжка, надвишават полезността им за заличаване на противников сили.

Имайки поради всички фактори нагоре и бавния развой на придобиване на тези изтребители, това съглашение няма да бъде толкоз огромен „ пробив “ за контранастъплението. Руското управление също е наясно с това и може да форсира военната си интервенция, с цел да отговори на новопридобитите изтребители.

Въпреки че Русия към момента не е постигнала въздушно превъзходство, съветските проекти за въздушна война може да се приспособяват, откакто Украйна получи и употребява F-16.

Малко евентуално е F-16 да трансформират играта за контранастъплението. Самите няколко десетки самолети при сегашните условия на войната не могат да създадат ефикасен пробив.

Тази действителност се усложнява от обстоятелството, че врагът поддържа добре оборудвани военновъздушни сили и противовъздушни ракети. Със или без реактивните самолети контранастъплението на Украйна ще остане постепенно на земята и в небето.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР